MARS 2024

Hur ska du öka genomförandekraften hos dina medarbetare i både goda och utmanande tider?

Anmäl dig till vår kostnadsfria frukostworkshop, som fokuserar på förståelse för HUR era aktiviteter kommer att genomföras.

Du får testa konkreta verktyg hands-on, som ger dig möjlighet att ta genomförandet till en ny nivå!

Modellen och verktyget används av över 400 verksamheter idag.

  • Få en enkel modell för att öka genomförandetakten i din organisation.
  • På förhand kunna förutse ditt teams kommande agerande och nå konkreta och bättre resultat.
  • Utveckla kunskapen om ert verkliga agerande för att ligga steget före era konkurrenter.

Upptäck hur du kan förutse ditt teams handlingar med en forskningsgrundad modell som ger resultat i praktiken.

Nyfikna och utvecklingsfokuserade ledare ävarmt välkomna den 18 april eller 14 maj.

Anmäl dig HÄR >> för att säkerställa att era aktiviteter blir genomförda som tänkt!

Vi ses för en inspirerade morgon!

"Det mest givande med ledarskapet är att bidra till att göra något bättre. Att få entusiasmera människor till att vilja göra sitt bästa så att resultatet blir en bättre och mer lönsam verksamhet."

Anna-Clara Söderbaum är VD på Omegapoint, med lång erfarenhet från IT-branschen.

Berätta lite kort om din bakgrund och vägen till den roll du har nu
Jag har arbetat inom IT-branschen ända sedan jag tog examen från systemvetarlinjen 1995. Mitt första jobb var som programmerare på Ericsson men sedan slutet av 90-talet har jag jobbat på konsultbolag och sedan 2008 på Omegapoint där jag idag är vd. 

Vad var det som fick dig in på ledarskapsspåret från början?
Redan på mitt första jobb tog jag en ledande roll som teknisk projektledare. Jag har alltid tyckt om att organisera arbetet i team och få människor att trivas och göra sitt bästa.

Vad är det mest givande med ledarskapet?
För mig är det mest givande att bidra till att göra något bättre, att få entusiasmera människor till att vilja göra sitt bästa så att resultatet blir en bättre och mer lönsam verksamhet.

Vad är utmärkande för just ditt ledarskap och hur tror du att andra skulle beskriva dig som ledare?
Jag tror på ett väldigt transparent ledarskap med öppen kommunikation. Jag tror (och hoppas) att folk skulle beskriva mig som en ärlig och energigivande person. 

Vad gör du för att fylla på med egen energi och ge utrymme för inspiration?
Jag fyller på med energi genom att umgås med familj och vänner, men också genom att ta det lugnt ute i vårt fritidshus på Värmdö.

Inom vilka områden får ditt ledarskap bäst utrymme och kommer till sin rätt?
Jag är en doer och jag tror att mitt ledarskap kommer mest till sin rätt när jag får hugga i och jobba tillsammans med andra. Jag är en handlingskraftig person och tycker mer om att agera än att planera. 

Vad önskar du att bidra med och åstadkomma med ditt ledarskap?
Jag hoppas bidra med energi och glädje. Att får människor att känna sig intelligent behandlade och därmed vilja bidra till en bättre verksamhet för alla. 

Vilken har varit din hittills största utmaning som ledare och vad har du lärt dig av den?
Jag tyckte att det var svårt att ställa om hela bolaget till att fungera på distans under pandemin. Det jag lärde mig av det var hur otroligt mycket man kan åstadkomma tillsammans när alla jobbar mot ett gemensamt mål. Alla visste att det inte fanns någon möjlighet att göra annorlunda och plötsligt flödade kreativiteten och vi löste verkligen situationen tillsammans.

Har du någon person som betytt mycket för ditt lärande som ledare och vad tar du med dig som de viktigaste lärdomarna därifrån?
Min chef Johan Malmliden har lärt mig hur mycket ledare man kan vara utan att styra så hårt. Genom vänlighet och respekt för sina medarbetare så kan man leda genom att låta människor leda sig själva.

Vilka 3 råd skulle du givit dig själv när du startade din ledarbana, som du i backspegeln skulle haft nytta av då?
Jag skulle gett mig själv råden att ha lite mer tålamod, att inte tro att allting måste hända med en gång och att det ofta är bra att tänka över natten innan man sätter igång. 

Vilka är dina starkaste värderingar och hur visar de sig i vardagen?
Att människor är olika och att alla förtjänar att bli respektfullt behandlade. Jag försöker tänka på det i vardagen och vara en bra människa i alla samtal på jobbet. 

Vad är viktigt för dig för att kunna vara den ledare du önskar vara?
Att skapa en öppen organisation där människor vågar säga vad de tycker och kommer med förslag på förändringar, det tycker jag är viktigt.

Vilka delar i ditt ledarskap önskar och behöver du utveckla framåt?
Jag behöver bli lite mindre impulsiv och ta mig tid att tänker efter innan jag agerar för att fatta bättre, mer genomtänkta beslut.

Om du fick välja en helt ny inriktning, vad skulle det i så fall vara?
Då skulle jag nog flytta till södra Frankrike och försöka att skaffa mig en tillvaro där.

Hur önskar du att ditt ledarskap gjort skillnad för andra, den dag du kanske väljer att göra något annat?
Jag hoppas att mitt ledarskap har bidragit till att människor har trivts på jobbet och att de tänker tillbaka på en glad och utvecklande tid när jag ledde verksamheten. 

"Tankar om Ledarskap" av Marika Skärvik

"Lätt som en plätt!"

Ledarskap är en komplex uppgift som kräver mer än bara strategier och målsättningar. Många ledare tror att om de kommunicerar tydligt och om de visar upp konkreta planer, kommer allt att lösa sig. 

Men verkligheten är inte alltid så enkel. Människor i omgivningen tolkar information på olika sätt, och det är förmågan att förstå sina egna val och prioriteringar som gör att man bli medveten om sitt agerande full ut.

En ledare kan ha den bästa strategin och de mest ambitiösa målen, men om dessa inte tolkas på det sätt som är tänkt, kan det skapa stora problem. Människor tolkar information baserat på sina egna erfarenheter, värderingar och känslor. Det som är självklart för en ledare kan vara förvirrande eller otydligt för någon annan.

Det är därför viktigt att ledare inte bara fokuserar på att kommunicera själva budskapet, utan också på att förstå hur det tas emot. Att vara medveten om att olika människor kan tolka samma information på olika sätt, är avgörande för att undvika missförstånd och konflikter.

En annan fallgrop är att ledare ibland tror att den kommunicerade strategin och målsättningar är den tydliga vägen framåt. De kan vara så övertygade om sin egen vision att de inte ser att andra ser helt andra möjligheter eller alternativa vägar. 

Att förstå sina egna val och prioriteringar är avgörande för att kunna agera medvetet. En ledare bör ständigt reflektera över sina beslut och överväga om de verkligen leder mot målet eller om det finns andra vägar att utforska. Att vara öppen för att förstå hur andra tolkar budskapet och att våga ompröva kommunikationssättet är tecken på ett insiktsfullt ledare.

Det är en vanlig missuppfattning att bara för att man kommunicerat och lagt upp planer, så kommer det också att bli så. Utförandet är ibland ännu viktigare än planeringen. Att se till att människor förstår och köper in i strategin är en sak, men att se till att den faktiskt genomförs är en annan. Det är ofta där det går fel.

Ledare behöver vara aktiva i att följa upp och justera planer när det behövs. Att vara flexibel och anpassa sig till förändringar är en del av ledarskapet. Det är inte alltid lika lätt, men med medvetenhet, självinsikt och en öppen inställning kan ledare navigera framgångsrikt genom komplexiteten.

Så nästa gång du som ledare känner dig övertygad om att din strategi löser allt och framförallt att alla hört det du sagt på samma sätt, se till att ha redskap och verktyg för att kunna sätta fingret på hur ditt budskap tolkas av andra och om ni delar samma väg framåt. 

För det är inte alltid så enkelt som det verkar, men med verktyg att ha ett gemensamt språk, finns det också större möjligheter att se samma bild och därför förstå att sätta de olika tolkningarna i en gemensam karta.

Lätt som en plätt? Ja, med konkreta verktyg och insikt om att förstå de olika tolkningarna blir det enklare.

PotentialPodden™ - avsnitt #53

Charlotta Carlberg är vd för Folksam Tjänstepension, ett dotterbolag i Folksam Liv-gruppen. Företaget har drygt en miljon avtal och förvaltar över 100 miljarder för kundernas räkning. Företaget delar inte ut vinst utan allt överskott går till kunderna.

Charlotta har varit verksam i finansiellt reglerade företag i många år och utmaningarna med den komplexa regelstrukturen, tillsammans med nyttan med arbetet, är några av hennes drivkrafter.

LYSSNA HÄR>> till ett intressant samtal om ledarskap.

I mars Månadsbrev intervjuar vi Josefin Dalum, vd på NetOnNet.

Månadens tankeväckare

Senaste Nytt

NYA AFFÄRER DENNA MÅNAD
Vi har utfört leveranser till kunder inom Försäkringsbranschen, IT och Facility Management.

VÅRA KUNDER BERÄTTAR
Lyssna gärna till våra kunder som berättar om vilken affärsnytta de uppnår genom att använda vårt koncept.  HÄR kan du bland annat se Svensk Adressändring berätta om hur de använder ArbetsrelateartDNA™ i sin verksamhet.

ANVÄNDBARA LÄNKAR

Aktuella event hittar du här

Läs våra senaste pressartiklar här

Följ vår VD’s blogg: Tankar om Ledarskap 

TACK FÖR ATT DU PRENUMERERAR PÅ VÅRT MÅNADSBREV!

Om du skulle vilja avregistrera dig från vårt Månadsbrev eller om du av någon anledning inte vill att vi längre ska ha möjlighet att inneha de kontaktuppgifter du gett oss och därmed tar bort email, telefonnummer etc. ur våra system helt, vänligen skicka ett mail till info@performancepotential.se. 

Följ oss gärna på våra sociala medier!