JUNI 2024

Som ledare har du en plan, varför blir det inte som du tänkt dig?

Lär dig mer i vårt webinar - 6 september, kl 08:15 - 08:45

Alla vet att utmaningen ligger i att få saker genomförda, även om det finns en bra plan!

Välkommen till vårt webinar om konsten att få en organisation att leverera som det var tänkt och få ut hela genomförandekraften.

Vi kommer att ge några nya infallsvinklar och konkreta verktyg:

  • Hur säkerställer du att det som beslutats verkligen sker?
  • Hur kan du använda organisationens kultur för att påverka resultatet proaktivt?
  • Hur kan du förutse vilka förändringar som har störst möjlighet att lyckas?

Delta i webinaret och få med dig ny kunskap, inspiration och konkreta användbara tips som ledare.  

Anmäl dig HÄR >> 

"Varje nytt uppdrag har olika utmaningar att hantera. Tjusningen i arbetet ligger i att identifiera den viktigaste utmaningen för just det uppdraget och sedan engagera organisationen till att hitta lösningen."

Cecilia Kocken är VD för Arla Sverige. Hon har tidigare erfarenhet ifrån Procter & Gamble och sitter även i styrelsen för Kappahl sedan 2016.

Berätta lite kort om din bakgrund och vägen till den roll du har idag.
Jag är utbildad Civilekonom och inledde min yrkeskarriär inom Procter & Gamble, där jag under tolv år arbetade på ledande positioner i Stockholm, Köpenhamn & Genève. År 2016 klev jag över till Arla Sverige där jag började som chef för området mjölk, yoghurt och mjölkbaserade drycker, för att därefter bli ansvarig för Arlas globala foodservice-verksamhet, (det vill säga mat utanför hemmen, som restauranger, skolor och sjukhus) och blev även medlem i europeiska ledningsgruppen för Arla. Sedan april 2023 är jag vd för Arla Sverige.

Varför Arla?
Arla har alltid funnits med i tanken som ett företag där jag vill jobba, mycket på grund av att det är ett varumärke jag vuxit upp med. Dessutom älskar jag kor, jag har mjölkat kor på kibbutz och vet att de är världens klokaste och snällaste djur.

För mig står Arla för en fantastisk kombination av nerven och precisionen som krävs i affären och lugnet och oförutsägbarheten som finns hos djuren och naturen. Vi jobbar med en färsk råvara som vi har något dygn på oss att förädla till rätt produkter. Det kräver en extremt fintrimmad organisation med högt tempo för att hämta mjölken på alla gårdarna och sedan se till att vi gör exakt de produkter som butikerna vill ställa i hyllorna och restaurangerna vill ha i sina kylar. En dröm att jobba med för en ekonom som fascineras av hur man bygger upp effektiva organisationer.

Samtidigt som det finns både ett lugn och en oförutsägbarhet där allt börjar med naturen och djuren. Jag älskar somrarna på Gotland där jag bor precis intill en mjölkgård. Det finns väldigt lite ”just-in-time” med kossor. Vill en bonde öka mjölkproduktionen tar det två år från kalv till producerande mjölkko. Växtföljden på åkrarna är sex år. Och en torr sommar, eller åkrar dränkta i regnvatten, kan när som helst vända upp och ner på all planering.

Det finns säkert personer som tycker att det är mycket härligare att jobba med något mer kontrollerbart som är enklare att stoppa in i excelrutor. Men vill man jobba med fantastiska djur, engagerade medarbetare och en spännande affär, så rekommenderar jag verkligen mejerinäringen.

Vissa skulle kanske säga att de senaste årens turbulens både på marknaden och i jordbruket med torka, pandemi, krig och klimatförändringar är lite väl spännande. Men när saker ställs på sin spets på det sättet blir det också oerhört tydligt hur viktiga bönderna och livsmedelsproduktionen är för vår framtid.

Vår värdekedja börjar i gräsets rötter som binder ner koldioxid i marken och luckrar upp jordarna där det myllrar av liv som trivs där kogödslet myllats ner i åratal. I vår värdekedja finns fåglarna, fjärilarna, orkidéerna och vildbina som lever i ängs- och hagmarker där mular betar. Och värdet vi skapar är produkter som bidrar till att barn växer och blir starka, att vi får proteiner och kalcium till muskler och skelett och dessutom så mycket glädje, traditioner och god mat. Snacka om värdefull värdekedja.

Hur vill du beskriva ditt ledarskap och vad som är signifikant för just dig?
Jag ser mig själv som kreativ, driven och uthållig. Någon jämförde mig en gång med en snöplog och det tycker jag är lite fint eftersom det innebär att röja vägen framåt för andra. Jag har mycket energi och får saker att hända.

”Varför då?” är min favoritfråga. Om man inte kan svara på varför man gör något, eller varför saker ser ut som de gör. Då bör man fundera över om det är något man borde ändra på.

Men att ställa frågan varför, att utmana och bryta mönster ska inte förväxlas med att gå i konflikt eller ta strid. Tvärtom – utmaningen ligger i att fråga varför och identifiera mönster som behöver brytas för att hitta förklaringar och lösningar istället för att bara vara emot.

Vad betyder ledarskap för just dig?
Jag har alltid brunnit för ledarskap. Som ung tränade jag truppgymnastik på SM-nivå, sedan blev jag tränare. Jag tycker att det är roligt att coacha och maximera människors kapacitet. I gymnastiken handlar det mycket om att kämpa, att ramla och slå sig men snabbt vara uppe igen – det finns många likheter med näringslivet. Att se människor utvecklas och växa är roligt och ger mig mycket energi tillbaka.

Vilka är dina mest angelägna ledarskapsfrågor nu och framåt?
Just nu handlar ledarskapet mycket om att navigera i en snabbt föränderlig värld och skapa lugn och tydlighet för organisationen. Arla har fantastiskt engagerade medarbetare och mitt jobb är att se till att de får de bästa förutsättningarna att lyckas.

Vilka är dina viktigaste verktyg i ledarrollen?
Det beror på situationen och det är viktigt att kunna anpassa ledarskapet. Men en tydlig strategi och att ge förutsättningar för ett starkt medarbetarskap är grunden för att kunna leda en stor organisation.

Vad behöver dina medarbetare känna till om dig som ledare för att kunna få ut det bästa av dig?
Allt handlar om ett ömsesidigt förtroende. Jag är inte en person som detaljstyr mina medarbetare utan försöker ge stort spelrum och uppskattar en spänstig dialog.

Vilka förutsättningar är viktiga för dig som ledare för att kunna få verka i ditt ledarskap?
Förtroende och en öppen dialog.

Vilka är dina viktigaste värderingar och hur visar de sig i vardagen?
Ärlighet och transparens är viktigt för mig då det är grunden till att bygga förtroende. Sen måste det vara roligt att arbeta och jag hoppas att jag sprider en god stämning.

Vilken har varit din hittills största utmaning som ledare och vad har du lärt dig av den?
Varje nytt uppdrag har olika utmaningar att hantera. Tjusningen i arbetet ligger i att identifiera den viktigaste utmaningen för just det uppdraget och sedan engagera organisationen till att hitta lösningen.

Inom vilka områden ger just ditt ledarskap mest nytta?Som VD har jag ansvaret att säkerställa arbetsmiljön för våra drygt 3500 medarbetare vilket är prioriterat. Sen har jag en unik position att sätta rätt förutsättningar för effektivt samarbete mellan olika funktioner och ge tydlighet kring strategin.

Hur investerar du i din egen utveckling som ledare?
Jag har alltid en bra managementbok på nattduksbordet.

Har du någon person som betytt något särskilt för ditt lärande som ledare och vilka lärdomar gav det dig?
Under mina år på Procter&Gamble arbetade jag under fyra kvinnliga VD-ar, alla olika varandra i ledarstil. Jag tror att det har haft en positiv påverkan i att ta bort mentala barriärer kring hur en VD ”ska vara”.

Vilka 3 råd skulle du givit dig själv när du startade din ledarbana, som du med den erfarenhet du har idag, hade haft nytta av då?
Vikten av att fokusera på få saker som kan göra stor skillnad, att bygga starka relationer och att ha roligt!

Om du fick välja en helt ny bana, vad skulle det i så fall vara?
Jag skulle göra samma sak igen.

Vad önskar du att människor ska ta med sig och minnas från just ditt ledarskap?
Jag hoppas att de upplever att jag har fått dem att växa i sin profession och ledarskap, samt att de minns att jag brytt mig om dem som individer.

"Tankar om Ledarskap" av Marika Skärvik

"Varför är det så svårt att bestämma sig?"

Varför är det så svårt att bestämma sig? Det är en fråga som många ställer oss, oavsett om vi är ledare eller inte. Att fatta beslut kan ibland kännas som att balansera på en lina mellan möjligheter och risker.

Varför har vissa människor svårt att fatta beslut? Joseph Ferrari, professor i psykologi vid DePaul University i USA, har forskat om detta ämne. Han har funnit att obeslutsamhet och prokrastinering är två olika fenomen, även om de på många sätt liknar varandra.

Individer som är obeslutsamma tenderar att överdriva konsekvenserna av att fatta fel beslut. De är rädda för att göra fel och undviker därför att bestämma sig. Detta kan leda till att de låter tiden gå och inte agerar.

Å andra sidan handlar prokrastinering om att ha svårt att sätta upp och fullfölja mål. De som lider av detta har svårt att komma igång och arbeta mot sina mål.

Varför avvaktar vi då? Som ledare kan det vara extra utmanande att fatta snabba beslut.

Chefer är ofta rädda för att fatta felaktiga beslut. De vet att deras beslut kan påverka hela organisationen och dess medarbetare. Denna rädsla kan leda till att de avvaktar och överanalyserar.

Chefer är också medvetna om att deras beslut kommer att granskas av andra. Omgivningen, inklusive medarbetare och andra chefer, kan vara kritiska om beslutet inte är optimalt. Detta kan skapa en försiktighet att undvika att ta något beslut alls.

Att avvakta ger en kortsiktig vinst genom att undvika omedelbara risker. Men i längden kan det leda till större problem. Att vara snabbare på pucken kan vara mer gynnsamt för organisationen, även om det innebär att man tar en risk.

Att agera är bättre än att inte göra något alls!

Det är sant att det ofta är bättre att ta ett beslut och agera än att inte göra något alls. Genom att agera lär vi oss av våra misstag och kan justera vår kurs. Att inte göra något kan leda till att vi missar möjligheter och stagnerar.

Som ledare är det viktigt att balansera noggrannhet med handlingskraft. Att vara snabbare på pucken kan minska risken för att goda idéer går förlorade. Så, nej, chefer är inte nödvändigtvis fega – de navigerar bara i en komplex värld där beslut har konsekvenser.

Att fatta beslut är en konst. Som ledare bör vi vara medvetna om våra rädslor och samtidigt våga agera när det behövs. Genom att vara medvetna om vad som hindrar oss att ta beslut kan vi bli bättre på att balansera snabbhet och noggrannhet.

Så våga ta beslut och agera – det är bättre än att stå stilla och vänta.

För det som de flesta ångrar är inte vad de gjort, utan vad de borde ha gjort, men aldrig gjorde!

PotentialPodden™ - avsnitt #56

Annelie Nässén är VD och koncernchef för FOREX och en erfaren ledare med blicken fäst mot stjärnorna. Hennes driv, passionerade och autentiska ledarskapsstil har prisats både internt och externt genom åren och hon är en flitig talare som ofta delar med sig om sina erfarenheter kring transformation och vikten av ledarskap med rätt mindset.

I detta avsnitt av PotentialPodden™ delar Annelie med sig av sina lärdomar, tips och syn på ledarskapet.

LYSSNA HÄR>> till ett inspirerande samtal om ledarskap.

Tips på sommarpresent!

Vill du ge bort en uppskattad och inspirerande sommarpresent till någon du tycker om? Köp någon av vår VDs böcker: “Lurad? – Släpp myten om att det är din personlighet som skapar framgång” och “Omänskligt mänsklig – När empatin står i vägen för framgångsrikt ledarskap”.

Nu kan du köpa båda böckerna till ett paketpris för 350kr, vilket är drygt 30% rabatt på ursprungspriset. Lägg din beställning genom att mejla till info@performancepotential.se

Du kan även köpa böckerna var för sig i bokhandeln:

Lurad? >>
Omänskligt mänsklig >>

I juli Månadsbrev intervjuar vi vår vd Marika Skävik.

Vi önskar alla våra kunder och samarbetspartners en riktigt

Månadens tankeväckare

Senaste Nytt

NYA AFFÄRER DENNA MÅNAD
Vi har utfört leveranser till kunder inom Professional services, Försäkring och Retail. 

 

VÅRA KUNDER BERÄTTAR
Lyssna gärna till våra kunder som berättar om vilken affärsnytta de uppnår genom att använda vårt koncept.  HÄR kan du bland annat se Flying Tiger Copenhagen berätta om hur de använder ArbetsrelateartDNA™ i sin verksamhet.

ANVÄNDBARA LÄNKAR

Aktuella event hittar du här

Läs våra senaste pressartiklar här

Följ vår VD’s blogg: Tankar om Ledarskap 

TACK FÖR ATT DU PRENUMERERAR PÅ VÅRT MÅNADSBREV!

Om du skulle vilja avregistrera dig från vårt Månadsbrev eller om du av någon anledning inte vill att vi längre ska ha möjlighet att inneha de kontaktuppgifter du gett oss och därmed tar bort email, telefonnummer etc. ur våra system helt, vänligen skicka ett mail till info@performancepotential.se. 

Följ oss gärna på våra sociala medier!