AUGUSTI 2024

8 AV 10 LEDARE SAKNAR KONKRETA VERKTYG för att kunna förutse hur deras organisation kommer att agera och leverera!

Lär dig mer i vårt webinar - 6 september, kl 08:15 - 08:45

Alla vet att utmaningen ligger i att få saker genomförda, även om det finns en bra plan!

Välkommen till vårt webinar om konsten att få en organisation att leverera som det var tänkt och få ut hela genomförandekraften.

Vi kommer att ge några nya infallsvinklar och konkreta verktyg:

  • Hur säkerställer du att det som beslutats verkligen sker?
  • Hur kan du använda organisationens kultur för att påverka resultatet proaktivt?
  • Hur kan du förutse vilka förändringar som har störst möjlighet att lyckas?

Delta i webinaret och få med dig ny kunskap, inspiration och konkreta användbara tips som ledare.  

Anmäl dig HÄR >> 

"För mig är det viktigt att vara möjlighetsorienterad, tillgänglig och ärlig. Något jag också förväntar mig av mina ledare."

Michael Egnell är VD för Experis Sverige, men en lång bakgrund som ledare från IT-branschen till Kompetensförsörjning.

Berätta lite kort om din bakgrund och vägen till den roll du har idag.
Jag har en bakgrund från IT- och Telekombranschen där första arbetet var som Utvecklare på WM-data Konsult efter högskolestudierna. Därefter har jag arbetat med allt från projektledning till VD på ett mindre IT-företag för att sedan lämna IT-branschen 2006 och börja på ManpowerGroup.

Idag är jag Managing Director för Experis Sverige, IT-konsultleverantören som ingår i ManpowerGroup. Under de 18 åren som jag har varit inom ManpowerGroup har jag haft flera olika ledande roller. Så ser man tillbaka så började min ledarskapskarriär som projektledare i slutet av 90-talet till den roll jag har idag som ansvarig för Experis verksamhet i Sverige.

Vad betyder ledarskap för dig?
Ledarskap för mig är att ge rätta förutsättningar för våra medarbetare och på så vis leverera ett bra resultat med nöjda medarbetare som vill stanna länge hos oss.

Hur skulle du beskriva ditt ledarskap och vad som är viktigt för just dig?
Jag ser mig som en transparant ledare med tydlig kommunikation och högt engagemang. Viktigt för mig är att vara möjlighetsorienterad, tillgänglig och ärlighet något jag också förväntar mig av mina ledare.

Vilka är dina mest angelägna ledarskapsfrågor nu och framåt?
Vi har just nu väldigt stora utmaningar i världsläget och en marknad i Sverige som inte riktigt tar fart, kryddat med nya LAS regelverket 24-månadsregeln, så det är mycket som är angeläget.  

Det viktigaste för mig i dessa tider är att sortera och försöka ge oss rätta förutsättningar för att kunna leverera trots världsläge och samtidigt bibehålla en sund verksamhet, redo för tillväxt.  

Vilka är dina viktigaste verktyg i ledarrollen?
För mig är det väldigt viktigt att ha rätt spelare i laget för den situation som är nu och sedan ge förtroende till varje ledare och anpassa behovet av styrning och uppföljning från fall till fall.     

Vad behöver dina medarbetare känna till om dig som ledare för att kunna få ut det bästa av dig som ledare?
De behöver veta att jag hela tiden ligger ett par steg fram i mina tankar gällande beslut och lösningar, då jag är en lösningsorienterad person som ser möjligheter i det mesta.  

Vilka förutsättningar är viktiga för dig som ledare för att kunna få verka i ditt ledarskap?
Att skapa ett bra klimat för att kunna ge och ta emot feedback samt gemensamt arbeta med att förbättra och utveckla verksamheten.

Vilka är de mest lustfyllda i ledarskapet, respektive det som tar energi?
Det mest lustfyllda är att se hur man lyckas i sitt ledarskap så att andra växer i sina roller. Sedan är det även viktigt att ha lite roligt i vardagen också.

Energitapp får jag av personer med dolda agendor och som sätter sitt eget jag först.

Vilka är dina viktigaste värderingar och hur visar de sig i vardagen?
Viktiga värderingar för mig är att ge förtroende, lyssna och ge möjlighet att få vara innovativ i sitt arbete.

Vilken har varit din hittills största utmaning som ledare och vad har du lärt dig av den?
Det är alltid svårt att bygga nya verksamheter inom nya områden men svårast har nog ändå varit kombinationen av pandemin och den lågkonjunktur som kom efter pandemin. Det krävs så mycket mer av varje ledare, inklusive mig själv, att leda på distans där grupper både arbetar hemma, på kontoret och ute hos kunder. Vi har fortfarande inte riktigt fått till den kommunikationen och effektiviteten som vi hade innan pandemin.

Jag har lärt mig väldigt mycket av den situation som vi kom i, under och efter pandemin. Skall jag lyfta fram något så är det väldigt viktigt att arbeta med tydlig kommunikation i olika former, i allt från beslutskommunikation till uppdrag som skall genomföras.

Hur investerar du i din egen utveckling som ledare?
Jag läser en del men främst lyssnar jag på väldigt många olika typer av poddar.

Har du någon person som betytt något särskilt för ditt lärande som ledare och vilka lärdomar gav det dig?
Kanske inte en person utan snarare en organisation och sättet organisationen drevs på. Atmosfären och kreativiteten som var på WM-data under den tiden jag var där, har präglat mig mycket.

Vilka 3 råd skulle du givit dig själv som ny ledare, som du med den erfarenhet du har idag, hade haft nytta av då?
Ha inte för bråttom, skaffa en mentor eller någon att diskutera ledarskapet med utanför organisationen och slutligen ge tid åt ditt ledarskap.

Om du fick välja en helt ny bana, vad skulle det i så fall vara?
Jag skulle ha arbetat med design och inredning eller blivit husarkitekt.

Vad önskar du att människor ska ta med sig och minnas från just ditt ledarskap?
Jag hoppas att mitt ledarskap har gett möjlighet för personer att växa och utvecklas i en positiv miljö.

"Tankar om Ledarskap" av Marika Skärvik

"Vem motiverar chefen?"

Ofta förväntas det att chefen ska motivera sina medarbetare. Genom att sätta tydliga mål, erbjuda kompetensutveckling och skapa en positiv arbetsmiljö, kan chefen inspirera och engagera sitt team. Men är det verkligen chefens ansvar att motivera sina medarbetare, eller ligger ansvaret för motivationen hos individen själv?

Chefen och ledarens roll är att skapa förutsättningar för motivation snarare än att direkt motivera varje individ. Det handlar om att skapa en arbetsmiljö där medarbetarna känner sig sedda och värderade, vilket i sin tur kan leda till ökad motivation och produktivitet.

Men det finns också en annan sida av myntet. Många menar att motivation är något som kommer inifrån och att varje individ har ett eget ansvar att hitta sin drivkraft. Chefen kan inspirera och skapa förutsättningar, men den verkliga motivationen måste komma från medarbetaren själv. Detta betonar vikten av självledarskap och personlig utveckling.

När det kommer till chefer själva, är situationen ofta annorlunda. Medarbetare förväntas bli motiverade av sina chefer, men det är sällan någon som tänker på att chefen också behöver motivation. Chefer står inför höga krav och förväntningar och förväntas att motivera sig själva.

Chefer kan kanske hitta motivation genom att se sina medarbetare växa och utvecklas. Att se teamet nå sina mål och överträffa förväntningarna bör vara en stark motivationskälla. Dessutom kan chefer dra nytta av mentorskap och nätverkande med andra ledare. Genom att dela erfarenheter och utmaningar med personer i liknande positioner, kan chefer få nya perspektiv och idéer som kan hjälpa dem att hålla motivationen uppe.

En annan viktig faktor är organisationens kultur och stödstrukturer. En organisation som värdesätter och stöttar sina chefer, bidrar till att chefer känner sig motiverade och engagerade. Det är också viktigt att chefer får möjlighet att reflektera över sitt eget ledarskap och utveckla sina färdigheter kontinuerligt.

Motivation är en komplex och mångfacetterad process. Medan chefer har en viktig roll i att skapa förutsättningar för medarbetarnas motivation, ligger det slutliga ansvaret för motivationen hos individen själv.

För chefen, är det viktigt att också får det stöd och förutsättningar för den motivation de behöver, för att kunna leda effektivt.

Men ofta får chefen lösa sina egna frågor. Många vill kanske inte blotta sig och ta hjälp. Det finns fortfarande en syn på att detta är ett tecken på svaghet. Chefer har inte samma möjlighet att visa svaghet. Det kan till och med vara så att det ger näring till de som önskar att chefen ska sluta.

Att prata om vilka roller som kräver vad är viktigt och kanske är just detta med förväntningar på vem som ska motivera vem och hur, en särskilt viktig fråga.

Att be någon om att motivera en förefaller ju ganska märkligt.

Särskilt för ledare och chefer.

PotentialPodden™ - avsnitt #57

Managementkonsulten som klev in på kontoret i Kista och blev kvar. 

Lisa har nu suttit som VD för Lensway Group i 5,5 år. Bolaget, en nordisk e-handlare som sålt linser och glasögon på nätet i över 20 år, har vuxit i omsättning och vänt förlust till vinst de senaste två åren. Lisas ledarskap handlar mycket om att få människor att växa, ge ansvar och mandat att ta egna beslut. Att genom eget engagemang och glädje inspirera andra att göra det där lilla extra, att jobba tillsammans och ha roligt tillsammans.

LYSSNA HÄR>> till ett inspirerande samtal om ledarskap

I september Månadsbrev intervjuar vi Katarina Tell, vd på Cloetta.

Månadens tankeväckare

Senaste Nytt

NYA AFFÄRER DENNA MÅNAD
Vi har utfört leveranser till kunder inom, Retail och Fordonsbranschen.

VÅRA KUNDER BERÄTTAR
Lyssna gärna till våra kunder som berättar om vilken affärsnytta de uppnår genom att använda vårt koncept.  HÄR kan du bland annat se Sodexo Sverige berätta om hur de använder ArbetsrelateartDNA™ i sin verksamhet.

ANVÄNDBARA LÄNKAR

Aktuella event hittar du här

Läs våra senaste pressartiklar här

Följ vår VD’s blogg: Tankar om Ledarskap 

TACK FÖR ATT DU PRENUMERERAR PÅ VÅRT MÅNADSBREV!

Om du skulle vilja avregistrera dig från vårt Månadsbrev eller om du av någon anledning inte vill att vi längre ska ha möjlighet att inneha de kontaktuppgifter du gett oss och därmed tar bort email, telefonnummer etc. ur våra system helt, vänligen skicka ett mail till info@performancepotential.se. 

Följ oss gärna på våra sociala medier!