April 2023

Hur får man en effektivare ledningsgrupp?

Lyssna till vår VD, Marika Skärvik, berätta om hur du kan få en effektivare ledningsgrupp, uppnå bättre resultat över tid och slippa konflikter och stopp på vägen. 

Vi hjälper dig att maxa genomförandekraften i ditt team. Boka en demo på info@performancepotential.se

Vad skulle du ge för att i förväg kunna förutse hur ett team kommer att leverera och prestera? Lyssna på vårt webinar!

Vi diskuterar hur du bättre tar hand om potentialen i din organisation och kan förbättra beslutsprocessenmaxa leveranskraften i ditt team, samtidigt som du bygger en starkare företagskultur.

Gå in på webinaret on-demand HÄR >>

"För mig är det viktigt att sätta sig in i andras perspektiv, både kundernas, medarbetarnas och uppdragsgivarnas. Det ger bra underlag för att beskriva vart vi ska och varför."

Agnes Fabricius är VD för Agria Djurförsäkring med en lång karriär inom Länsförsäkringar i olika roller.

Berätta lite kort om din bakgrund och vägen till den roll du har nu
Jag har jobbat inom försäkring och finans sedan slutet av 90-talet och dessutom inom LF-gruppen länge. Här finns en stor bredd med verksamhet inom bank, sak, liv, fastighetsförmedling och dessutom utveckling, service och stöd till länsbolag och dotterbolag. Jag har fått pröva på det mesta och kom tidigt in ledarskapet, vilket har gått som en röd tråd genom mina olika roller. Min nuvarande VD-roll för Agria Djurförsäkring har jag haft i 6 år nu.

Vad var det som fick dig att axla den roll du har idag?
Ganska tidigt i mitt ledarskap ville jag gå mot resultatansvar men sedan fick jag samla erfarenhet under flera år som ledare på intäkts- respektive kostnadssidan, innan jag fick ett helt resultatansvar som affärsområdeschef. Det var ett ganska stort affärsområde med bred affär och jag trivdes verkligen i den rollen. Så då väcktes tanken på ett VD-ansvar, helst inom internationell verksamhet, och när rätt tjänst dök upp sökte jag och fick rollen.

Vad är det mest givande med ledarskapet?
Att känna kraften som en grupp människor kan generera när alla drar åt samma håll. Jag gillar att hitta drivkrafterna som skapar de där stora förflyttningarna. Det är oerhört givande att få vara med om.

Hur skulle du beskriva ditt ledarskap och vad som är utmärkande för dig?
I grunden är jag nyfiken på både människor och affärsmodeller. För mig innebär det att sätta sig in i andras perspektiv, både kundernas, medarbetarnas och uppdragsgivarnas. Det ger bra underlag för att beskriva vart vi ska och varför.

Mitt ledarskap har beskrivits som inspirerande och inkluderande. Kanske för att jag lägger mycket tid och kraft på den här processen som egentligen är ständigt pågående. Jag tror också att det märks att jag är resultatinriktad och tycker att det är väldigt roligt att skapa förflyttningar tillsammans med mina medarbetare.

Hur fyller du på med energi och hur skaffar du dig inspiration?
Min familj är grundförutsättningen, den där trygga basen. Jag har också hästar och både rider och tävlar så mycket jag hinner. Det är en stor energikälla för mig, att tillbringa tid i stallet är min meditation och att träna och tävla väcker inspiration till nya målsättningar. Utöver det inspireras jag ofta av min omgivning. Både människor jag träffar, läser om eller lyssnar på.

Inom vilka områden får ditt ledarskap bäst utrymme?
I utvecklings- eller förändringsuppdrag kopplade till kundgränssnittet. Gärna med målsättningar som att öka tillväxt och resultat. Det ger ofta en bra möjlighet till att samla teamet kring något gemensamt utmanande och få skjuts i allt från nya strategier till kulturella förflyttningar. 

Vad vill du skapa eller åstadkomma med ditt ledarskap?
Människor tillbringar en så stor del av sina liv på arbetsplatsen och som ledare får du en stor påverkan på andras liv. Det har jag stor respekt för och försöker att aldrig hamna på ”autopilot” i mitt ledarskap. Kan jag bidra till att människor mår bra och kommer till sin rätt i yrkeslivet så är det mycket värt.

På samma sätt ser jag på mitt ansvar gentemot kunder och ägare där det gäller att leva upp till förtroendet man får och leverera enligt, eller bättre än förväntan.

Vilken har varit din hittills största utmaning som ledare och vad har du lärt dig av den
En period som mellanchef i en organisation med problem och brister har varit det svåraste jag har gjort. Som mellanchef ska du dels förhålla dig till beslut som inte alltid är förankrade och samtidigt hantera situationen som uppstår i verksamheten.

Det tänker jag ofta på, att alltid ha örat mot rälsen och samla fakta och kunskap innan beslut fattas samt i möjligaste mån involvera och förankra. Dessutom är själva beslutet bara början. Därefter kommer jobbet att hantera konsekvenserna på ett bra sätt. Helt enkelt behöver mellanchefer och medarbetare få rätt förutsättningar.

Har du någon person som betytt mycket för ditt lärande som ledare och vad tar du med dig som de bästa lärdomarna därifrån?
En chef som rekryterade mig till ett överraskande stort uppdrag utifrån min dåvarande erfarenhet, har betytt väldigt mycket. Jag fick verkligen steppa upp och det var både svårt, roligt och utvecklande. Resultatet blev också mycket bra. Att vara modig som ledare och uppmuntra de jag tror på till större uppdrag, är något jag verkligen lärde mig av det.

Vilka är dina starkaste värderingar och hur faller de ut i vardagen?
Människors lika värde är något jag har med mig sedan barnsben. Strukturer och kulturer som går emot detta har jag mycket svårt för. Att prata mycket om den kultur vi vill ha inom ett företag och vilka beteenden vi då behöver och både förstärka eller ta bort, är avgörande.

På vilket sätt har just värderingar spelat roll i ditt ledarskap?
Första företaget jag jobbade på hade mycket starka och uttalade värderingar som genomsyrade hela företaget och jag fostrades tidigt i ett värderingsstyrt ledarskap. Det är ju de gemensamma värderingarna som samlar oss som människor. Utan att börja där har jag svårt att se hur man ska kunna jobba ihop som ett fungerande team mot gemensamma mål. Så jag skulle säga att just värderingar är grundläggande i mitt ledarskap.

Vilka 3 råd skulle du givit dig själv när du startade din ledarbana, som du i backspegeln skulle haft nytta av idag?

  • Ta det lugnare, allt behöver inte hända på en gång.
  • Ibland kör man fast och då kan det vara bra att backa ur och avvakta lite. Överraskande ofta kommer lösningen fram efter ett träningspass eller en god natts sömn.
  • Var snäll mot dig själv och försaka inte dina egna behov. Du ska må bra, för att bli bra.

Vilka delar i ditt ledarskap önskar och behöver du utveckla framåt?
Att balansera ledarskapstid, egen arbetstid, mötestid, kompetens- och inspirationsinhämtning och reflektion kräver ständig påminnelse och ganska hård struktur. Nu och då försöker jag rätta till obalanser och det kommer nog vara återkommande även framöver.

Om du fick välja en helt ny inriktning, vad skulle det i så fall vara?
Kanske idrottsledare eller varför inte hästuppfödare?

Vad vill du att ditt ledarskap ska lämna för avtryck i vardagen, även den dag du kanske väljer att göra annat
Bakom mig vill jag lämna ett företag som har goda förutsättningar till långsiktig framgång och därmed livskraft. Målsättningen är att jag som person ska vara ganska överflödig i sammanhanget och att individerna och teamen är kulturbärarna som tar företaget framåt mot målet, med eller utan mig.

"Tankar om ledarskap" av Marika Skärvik

"Vad händer om chefen en dag säger att hen är trött på jobbet? Skulle det skapa kaos, oro och oordning, eller vara befriande?"

Får en ledare vara omotiverad?

Som ledare och chef ska du uppvisa ett engagemang. Hur ska du annars kunna kräva detsamma av din omgivning?

Medarbetarundersökningar ger en del svar på hur en organisation mår. Men finns det någon koppling till hur ledaren mår och hur det påverkar organisationen? Det skulle vara intressant att veta.

En del undersökningar visar att chefer upplever stress och svårigheter med sömn, men kan motivationen i sig tryta för att man helt enkelt är trött på sitt uppdrag, eller vill göra annat?

Som ledare är det inte lika enkelt att byta jobb. Det är mycket som ska stämma. Kanske känner man till viss del ansvaret att vara den sista som lämnar båten.

Som ledare har jag sällan fått frågan av mina chefer om jag är fortsatt intresserad av mitt jobb och känner engagemang och motivation. Kanske för att det förutsätts att man som ledare tar eget ansvar i att hantera frågan. Utgångspunkten är att som högst ansvarig är man helt enkelt motiverad och det tas förgivet.

Men, vem säger att det är så?

Jag har träffat många ledare som är trötta på sina medarbetare. Som är trötta på sina överordnande som ställer orimliga krav, inte lyssnar eller förväntar sig att man ska ”vinna Stockholm Maraton i träskor”.

Vem ska man ventilera detta med? 

En del gör det hemmavid, andra har mentorer, men många försöker hantera frågan allena.  Att känna sig omotiverad som ledare kan i många fall vara behäftat med skuld. ”Inte ska jag som är den som ska inspirera andra känna mig omotiverad”.

Men ändå vet jag att det finns lika många chefer som andra som känner att motivationen tryter. Troligen kommer det att skina igenom förr eller senare, men är det tabu att tala om det?

Vad händer om chefen en dag säger att hen är trött på jobbet? Skulle det skapa kaos, oro och oordning, eller vara befriande?

Jag har själv inte prövat och heller inte rekommenderat något att pröva, men visst vore det ett intressant experiment?

För visst kan en ledare vara omotiverad, men frågan är om hen får säga det?
Hur känner du? Har du kunnat säga eller känna det och vad har det gett för efterverkningar?

Det är nog ändå så att det är tabu att tala om. För en chef ska alltid vara redo, oavsett motivation eller inte.

Eller?

PotentialPodden™ - avsnitt #42

Anette Billing tog över som ny VD för B3 Consulting Group förra året. Men hon är knappast ny i techbranschen. Anette har över 30 års erfarenhet från ledande positioner inom bland annat Cybercom, Sogeti, Atea och CGI där hon jobbat mycket med att bygga upp och utveckla verksamheter. 

Anette drivs av utmaningar och att bygga starka team där alla är motiverade till att göra det där lilla extra och med mottot att ingenting är omöjligt, vill man så kan man. Alla som jobbar med Anette vet att hon är mån om att alla ska må bra och vara med på resan, för ingen är bättre än sitt närmsta team. 

LYSSNA HÄR>>  på vårt samtal.

Ladda gärna ner din ArbetsrelateratDNA™-rapport igen då vi har gjort en ny version

Vi har gjort en ny version av ArbetsrelateratDNA™-rapporten. Sidan 7 och 8 är helt omgjorda, därför bör du göra en ny nedladdning för att få tillgång till den nya versionen. Logga in i din profil (högst upp till höger i menyraden) för att ladda ner din rapport. 

I maj Månadsbrev intervjuar vi Viktor Svensson, VD på Rejlers

Månadens tankeväckare

Senaste Nytt

NYA AFFÄRER DENNA MÅNAD
Vi har utfört leveranser till kunder inom  revisionsbranschen, vårdsektorn och byggbranschen.

VÅRA KUNDER BERÄTTAR
Lyssna gärna till våra kunder som berättar om vilken affärsnytta de uppnår genom att använda vårt koncept.  HÄR kan du bland annat se Dustin Group berätta om hur de använder ArbetsrelateartDNA™ i sin verksamhet.

ANVÄNDBARA LÄNKAR

Aktuella event hittar du här

Läs våra senaste pressartiklar här

Följ vår VD’s blogg: Tankar om Ledarskap 

TACK FÖR ATT DU PRENUMERERAR PÅ VÅRT MÅNADSBREV!

Om du skulle vilja avregistrera dig från vårt Månadsbrev eller om du av någon anledning inte vill att vi längre ska ha möjlighet att inneha de kontaktuppgifter du gett oss och därmed tar bort email, telefonnummer etc. ur våra system helt, vänligen skicka ett mail till info@performancepotential.se. 

Följ oss gärna på våra sociala medier!