Februari 2021

”Jag tror på livslångt lärande och att man aldrig är färdig."

Per Adolfsson är VD på Softronic och har en lång erfarenhet inom IT, bla inom Compaq, HP och Microsoft.

 

 

Berätta lite kort om din bakgrund och vägen till den roll du nu har
Jag är utbildad på KTH och WPI (Worcester Polytechnic Institute, Worcester MA, USA) och har varit i stort sett hela min karriär i samma bransch (även om den bytt namn från Data till IT och nu Digitalisering). Den mesta tiden har jag varit i stora amerikanska bolag, så som Compaq, HP, Microsoft, men de senaste sju åren i svenska bolag.

Vad var det som fick dig att tacka ja till VD rollen i Softronic?
Softronic är ett företag som jag har känt till och följt länge, oftast på ett litet avstånd men ibland närmare. Hela tiden har jag gillat det jag sett; ett medelstort bolag med stor riskaptit och mod och som ger sig på att täcka stora delar av digitaliseringsområdet. När de sen berättade för mig att visionen var att bli ledande inom ”Good Tech” (teknik som gör gott i samhället), då var jag fast!

Hur skulle du beskriva ditt eget ledarskap och vad som är signifikant för just dig?
Engagerat, nära affären, stort fokus på människorna bakom siffrorna, och samtidigt påtagligt resultatfokuserat.

Hur tror du att andra skulle beskriva dig som ledare
Förhoppningsvis ganska likartat, annars finns det ett problem 😉.

Varifrån hämtar du energi och inspiration?
På jobbet får jag det genom att vara inblandad i våra affärer och leveranser så mycket jag kan, och den vägen lära känna många av våra skickliga och passionerade medarbetare. När jag kopplar av gör jag det gärna med att diskutera med min familj, läsa, se film, lyssna på musik och komma ut i friska luften. Resor har varit ett stort inspirationsområde för mig, men där händer det ju inte så mycket just nu, så jag får resa i fantasin för tillfället.

Vilka 3 saker är i fokus för ditt ledarskap just nu?
Det är alltid fler än tre, men om jag ska välja tre av dem, så skulle jag ta:

  • Talangutveckling (att identifiera de som har det där ”extra” och säkra att de får utmaningar som gör att de kan växa snabbt)
  • Hur kan man vara en närvarande chef på distans
  • Hur ökar vi mångfalden (på alla nivåer) på Softronic


Hur påverkas ditt ledarskap, mer konkret, av situationen kring pandemin?
Vi har alla fått lära oss att hålla möten med hjälp av digitala verktyg. Många av oss var ganska vana vid tekniken redan innan, men har haft det mer som ett tillägg och en reserv, än att verkligen driva verksamheten med hjälp av den. Ibland kan distansmötena kännas som en nödlösning, men I vissa fall har de faktiskt tillfört positiva effekter, de som tidigare varit de enda uppkopplade på mötena (lokalkontor t ex) kan nu känna att det blir mer demokratiskt när alla är på distans. Det som blivit påtagligt annars är att de naturliga mötena som man vanligtvis har runt kaffemaskinen, i korridoren mm försvinner, och de behöver ersättas av planerade aktiviteter.

Vad ser du framför dig som din viktigaste ledarskapsfråga framåt?
Den mest övergripande och långsiktiga är att säkra tillgången på goda ledare på Softronic, på alla nivåer. Ibland måste man komplettera den interna basen med rekryteringar utifrån, både för att tillföra kompetens inom vissa områden och för att få in nya synvinklar, men huvuddelen av ledartillsättningar bör ske med personer internt från organisationen.

Vilken har varit din hittills största utmaning som ledare och vad har du lärt dig av den?
Jag tror att alla som blivit ledare över en lite större organisation, någon gång under sin utveckling fått en roll som egentligen var lite för stor just då. För att utvecklas måste man helt enkelt ”stretchas” ordentligt ibland. För mig var det till exempel då jag blev chef för storkundsförsäljningen efter Compaqs köp av Digital Equipment. Det som är viktigt då är att du har en chef som har fullt förtroende för din förmåga och står bakom dig helt och hållet.

Vilka är dina absolut viktigaste värderingar och hur visar de sig i vardagen?
Jag tror att en av de mest fundamentala värderingarna för mig är rättvisa, men inte i meningen ”lika för alla” utan snarare ”man får det man förtjänar”, och att det ska vara den insats man gör som är avgörande, inte var man kommer ifrån, eller vilket kön man är till exempel. Det hoppas jag också verkligen visar sig i mitt dagliga ledarskap. Sen finns det många andra saker som är viktiga, som integritet, empati och professionalism. Och så tror jag på att optimister och pessimister har rätt lika ofta, men optimister har det roligare!

Vilka 4 råd skulle du givit dig själv när du startade din ledarbana, som du i backspegeln skulle haft nytta av idag?

  • Det första rådet skulle vara ”Träna på att bli duktig på att rekrytera”. Det är en svår konst och ingen kommer nog någonsin att bli perfekt, men man kan utvecklas. En bra regel att hålla i minnet är den som myntades av Jack Welch (tror jag) ”A people hire A people, B people hire C people”. Anställ alltså såna som du tror är/kan bli minst lika bra som du själv (och gärna med kompletterande egenskaper).
  • När du fått ditt team på plats ska du lära och öva dig så att du blir bra på att delegera. Om du ska lyfta ditt team genom att själv jobba smartare och hårdare, kommer du ändå att förlora mot de som får hela teamet att lyfta sig.
  • Det tredje skulle vara att utveckla din förmåga att ge feedback (även de duktiga personer som du anställt, och sedan delegerat uppgifter till, kommer ibland att behöva feedback för att bli ännu bättre). En svår konst, men det fina är att det finns välutvecklade modeller och exempel som kan hjälpa dig.
  • Och ett mer övergripande råd skulle vara ”Skapa dig själv en uppfattning om viktiga frågor, men dra nytta av att andra lagt massor med tid på att göra samma sak före dig”. Man måste inte lära sig allt på egen hand, då skulle mänskligheten fortfarande stå och stampa på grottnivå.


Vilka delar i ditt ledarskap vill och behöver du utveckla framåt?
Jag tror på livslångt lärande och att man aldrig är färdig, och det finns garanterat massor av saker jag behöver utveckla. Ska jag välja en sak så är det kanske tålamod, jag har ganska bråttom.

Har du någon person som betytt mycket för ditt lärande som ledare och vad var det du särskilt tog lärdom av?
Absolut. Roland Vejdemo var min chef under ett antal år och han är definitivt den jag lärt mig mest av, inom många olika områden. Ska jag välja en specifik sak så är det just förmågan att ge tuffa utmaningar, kombinerat med känslan av absolut förtroende.

Om du fick välja en helt ny bana, vad skulle det i så fall vara?
Något som utifrån ser ut som att det skulle vara jätteroligt, är att få jobba med rolltillsättningar för filmer. I verkligheten kanske man är hårt klämd mellan regissören, producenten och skådisarnas agenter, men om man fick bestämma ganska självständigt så skulle det vara häftigt. När det gäller ”vanliga jobb” så tycker jag att jag haft tur och hittat något som gör att jag får kombinera mina intressen för människor, teknik och försäljning, så jag kommer nog inte att byta.

Vad önskar du att man ska minnas från just ditt ledarskap den dagen du väljer att kanske göra annat
Jag hoppas att det finns några där ute som känner att jag gjort skillnad för dem. Hjälpt dem att utvecklas, bli mer än de trodde de kunde bli, vågat ta ett nytt steg, men kanske också några som jag påverkat att byta inriktning.

"Ta en dag i sänder. Ledarskap handlar så oerhört mycket om att skaffa sig erfarenhet."

Camilla Bergman är i grunden journalist med erfarenhet från flera tidskrifter och idag och VD på nyhetssajten Breakit.


Berätta lite kort om din bakgrund och vägen till den roll du har idag.
Jag är journalist i grunden men har även läst ekonomi, och har generellt alltid varit intresserad av att driva företag. Jag började min karriär som frilansjournalist och fastnade egentligen mer för att sälja artiklar än att skriva dem. Därefter gick jag vidare till tidningen Cosmopolitan, vidare till Driva Eget och sedan Frida Förlag som sedan blev FAB Media. Under tiden hann jag också köpa och sälja en egen liten tandläkartidning. Så småningom hamnade jag på Breakit och rollen affärsutvecklingschef, samtidigt som jag, via lånade pengar, köpte in mig i företaget för att vara med och driva det. Förra året bestämde sig vår ena grundare Olle Aronsson för att kliva ner som vd och lämna över rollen till mig. Här är jag nu!

Vad har varit mest spännande med ditt nuvarande ledarskap?
Att lära känna mig själv. Ledarskap handlar så mycket om att förstå sina egna styrkor och svagheter. Att våga blotta sig för sig själv och andra. Det är jobbigt – men extremt utvecklande.

Hur skulle du själv beskriva det som utmärker just ditt ledarskap?
Alltid en svår fråga – man låter lätt så självgod 🙂 Men kanske: inspirerande, engagerad, att jag verkligen vill bottna i en mission som sedan jobbas med dagligen. Jag tror att det är extremt viktigt att ha ett högre syfte med det man gör. Men jag är också lite rörig, för snabb ibland vilket leder till fel beslut som jag får backa på, känslosam… Bra och dåliga sidor alltså, precis som alla andra.

Vilka delar tror du dina medarbetare uppskattar mest i ditt ledarskap?
Att jag ger dem energi och ibland får dem att skratta.

Vad ger dig energi som ledare?
Positiva, drivna människor som vill framåt och göra ett bra jobb.

Vad kan tänkas stjäla din energi och hur hanterar du det?
Negativitet och när folk inte håller vad vi kommit överens om. Jag vet inte om jag hanterar det så bra … Ibland tar jag upp det konstruktivt men ibland kan jag nog bli irriterad så att det skiner igenom.

Vilka är dina starkaste värderingar och hur visar de sig i vardagen?
Jag tror på att göra något bra för sin omvärld, att lämna världen bättre än man kom till den. Och att vara schysst, snäll och transparent. Jag hoppas att det visar sig i hur jag agerar i det stora och i det lilla. Ett exempel är att jag nu jobbar för att vi på Breakit ska vara med och förändra näringslivsjournalistiken så att den inte bara handlar om omsättning och vinst, utan också vilken påverkan bolag har på klimatet. Men det kan också vara att visa känslor i jobbet, vara öppen med misstag och inte ta sig själv på för stort allvar.

Vilka 4 råd skulle du gett dig själv som ledare i begynnelsen, med de erfarenheter du nu har idag?

  • Det är bra att springa snabbt, men också bra att förankra.
  • Du kan inte göra alla nöjda – så gräv inte ner dig om en eller annan inte älskar dig.
  • Var öppen och ärlig med dina misslyckanden så kommer andra att våga vara det också, vilket föder en tillåtande och innovativ kultur.
  • Kultur äter strategi till frukost – den gamla ledarskapsklyschan är 100 % sann.


Vad tycker du är mest utmanande när det gäller ledarskapet?
Att jag tar åt mig när jag märker att någon inte gillar mig eller det jag gör, tyvärr följer jag inte mitt eget råd ovan.

Finns det någon person som betytt extra mycket för dig när det gäller ledarskapet och vad har du lärt dig av det?
Utan tvekan Anders Andersson, grundare av tidningen Driva Eget som jag var chefredaktör för under flera år. Trots att vi kom från helt olika generationer (jag var 28 år då och han över 60) fann vi varandra direkt. Han gjorde mig till chefredaktör för sin tidning, trodde på mig mer än jag själv gjorde, var positiv och entusiastisk till nya idéer och älskade att lyfta fram mig inför läsarna. En sådan enorm förebild. Jag blir tårögd när jag skriver detta – vilken tur jag hade som träffade Anders!

Vilken har varit din största utmaning som chef hittills och hur tacklade du den?
Under en period jobbade jag på ett företag där vi skulle göra en förändringsresa – och det ledde till stort missnöje bland personalen. Jag vet inte om jag tacklade det så bra tyvärr, jag tyckte nog mest att vi gjorde rätt och att de som var missnöjda hade fel. Idag hade jag lyssnat på dem och förstått att förändringsresor kan leda till jobbiga känslor som dock i förlängningen kan vara bra och i slutändan positivt för företaget. 

Vilka 3 råd skulle du ge till yngre förmågor som vill pröva på en ledarroll?
 

  • Gå inte in i det för snabbt. Så många unga vill bli chefer idag, men är inte alltid beredda på ansvaret det innebär. Ha kul och jobba på ett tag utan ansvaret för andra människor, är faktiskt mitt första råd. Du kan testa att vara ledare som exempelvis projektledare för att sedan växla upp och få personalansvar.
  • Var dig själv. Låtsas inte vara en “chefsperson” som ska vara hård eller peka med hela handen hela tiden.
  • Ta en dag i sänder. Ledarskap handlar så oerhört mycket om att skaffa sig erfarenhet, tycker jag. Så jobba på och lär dig under tiden, och tänk inte att du ska vara perfekt från start.


Vad är du mest stolt över när det gäller vad du åstadkommit i ditt ledarskap?
Att Breakit är ett så bra, sunt och kul bolag att jobba på – som också går bra ekonomiskt. Det är absolut inte bara min förtjänst, men jag tror att en kombination av rätt rekryteringar, tydlig mission och att jobba med kulturen “i det dolda” varje dag har hjälpt till på vägen.

Vad har du kvar att lära?
ALLT! Jag är av tron att ingen någonsin är fullärd, och det känns som att jag bara har börjat. 

Om du fick möjlighet att byta bana helt, vad skulle du jobba med då?
Om jag inte kunde driva bolag ens, ja då skulle jag jobba inom hemtjänsten. Det gjorde jag förr och det var både kul och givande.

Vad vill du att din omgivning ska minnas av dig som ledare i framtiden?
“Hon var j-vligt jobbig ibland – men gud vad jag lärde mig mycket av att jobba med henne!”

 

PotentialPodden™ - En ny serie om ledarskap

Vi kommer att ha en ny inriktning på PotentialPodden™ några avsnitt framåt och göra en serie om ledarskap, där vår VD Marika Skärvik blir intervjuad av Ella Lindgren, Chef för Försäljning och Medlemsutveckling på LRF.

Intervjuerna bygger på olika teman med viktiga och kluriga frågeställningar för chefer och ledare att reflektera kring. Temat denna gång, handlar om självledarskap.

LYSSNA HÄR>> på de första sexton avsnitten.

AKTUELLT ERBJUDANDE

Anpassat erbjudande för nuvarande arbetsformer!

Vi levererar följande:

Steg 1: Ledare och team genomför ArbetsrelateratDNA™ online för att skapa ett konkret underlag för hur handlingsplan och aktiviteter kommer att implementeras.

Steg 2:
PerformancePotential sammanfattar GruppDNA™ och OrganisationsDNA™ och levererar en sammanfattning av nuläge via vår Preferensanalys™. 


Steg 3:
Vi genomför effektiva kunskapsupplägg för att involvera individer och team att skapa medvetenhet om sitt eget agerande. Dessa levereras online eller fysiskt med olika lösningar för att hantera Covid-19 på ett säkert sätt.


Kontakta oss nu för att säkerställa höstens leveranser och implementationer på i
nfo@performancepotential.se så berättar vi mer.

 

I mars Månadsbrev intervjuar vi Joakim Wiksten, VD på Serafim Finans och Boel Sjöstrand, VD på Linkura.

Månadens tankeväckare: Att förstå kunderna och marknaden!

AKTUELLT

Konsten att lura sig själv (och andra)? 

“Många framgångsrika ledare beskrivs som karismatiska och kanske manipulativa.

Ledare som charmar och får med sig organisationer är nödvändiga i svåra tider. Kanske är det också därför dessa lyckas bra i tider där människor behöver hopp och en god framtidssyn.

Det är lätt att bli förblindad av vackra ord och stora löften och att få människor att tro på det som sägs, men det finns tyvärr en del mindre positiva metoder som är väldigt effektiva för att få igenom sina planer.

Som åskådare är det kanske enkelt att se saker utifrån och kanske har du många gånger sett igenom fagra ord.”

Läs fortsättningen i vår VD’s blogg: Tankar om Ledarskap >>

Affärer denna månad är inom IT, Juridik samt Bygg.

EVENT & AKTIVITETER

Potentialpodden™ 2021:

Under nästa år kommer vi inte bara att intervjua företagsledare kring ledarskap i PotentialPodden™, utan vi har fått önskemål från lyssnarna att även intervjua vår VD Marika Skärvik om hennes långa erfarenhet kring ledarskap och nya tankar och idéer som kan inspirera framåt.

LYSSNA HÄR>> på de första femton avsnitten.

Ny hemsida 2021

Vi arbetar för fullt med en ny hemsida som kommer att lanseras under första delen av 2021. Vi återkommer i månadsbrevet och i sociala medier när den är lanserad.

Lyssna gärna till våra kunder som berättar om vilken affärsnytta de når genom oss. HÄR >> kan du se Maries Puts & Städ berätta mer.

Aktuella events och händelser finns alltid på vår hemsida under INSPIRATION eller via LinkedIn och facebook.