Maj 2024

NYTT DATUM & TID FÖR WEBINAR
6 september, kl 08:15 - 08:45!

Som ledare har du en plan, varför blir det inte som du tänkt dig?

Alla vet att utmaningen ligger i att få saker genomförda, även om det finns en bra plan!

Välkommen till vårt webinar om konsten att få en organisation att leverera som det var tänkt och få ut hela genomförandekraften.

Vi kommer att ge några nya infallsvinklar och konkreta verktyg:

  • Hur säkerställer du att det som beslutats verkligen sker?
  • Hur kan du använda organisationens kultur för att påverka resultatet proaktivt?
  • Hur kan du förutse vilka förändringar som har störst möjlighet att lyckas?

Genom att öka din kunskap att på förhand kunna se hur en organisation kommer att agera, skapar du en stor förutsägbarhet och kan säkerställa att era satta planer verkligen genomförs.

Vårt verktyg och modell tränar verksamheter att bli medvetna om sina processer för framgångsrik prestation och leverans och används idag i över 400 verksamheter. Delta i webinarer och få med dig ny kunskap, inspiration och konkreta användbara tips som ledare.  

Anmäl dig HÄR >> 

"Jag strävar efter att vara en tydlig, målinriktad och drivande ledare, präglat av starka värderingar, prestigelöshet och ett stort hjärta."

Rickard Åström, vd på Ductus, är en erfaren ledare inom Tech, allt från start-ups och globala bolag. 

Berätta lite kort om din bakgrund och vägen till den roll du har nu.
Min bana började som maskiningenjör och fortsatte till ledande positioner inom utvecklingsavdelningar på Ursviken och Cennox. Som 30-åring blev jag VD för Optronic, ett ledande företag inom mättekniska sensorer. Efter sju år var det dags för en ny utmaning då jag startade och ledde Fotonic, ett deep tech startup inom LiDAR som efter en tid förvärvades av Autoliv och senare Veoneer. 

Jag fortsatte att utveckla LiDAR-teknologin och affären för autonoma fordon i fyra år, innan jag tog ett välbehövligt sabbatsår. Det blev en tid för reflektion och familj, tills en dag då mina barn med glimten i ögat påpekade att det var dags för mig att återgå till att leda ett annat företag än familjen. Det kändes mycket hedersamt att då få möjlighet att axla VD-rollen på it-konsultbolaget Ductus – ett bolag med rötterna i min hemstad Skellefteå.

Vad var det som fick dig att tacka ja till VD-rollen på it-företaget Ductus?
Att få chansen att leda en resa där vi ska utvecklas och samtidigt öka bolagets lönsamhet. Jag fastnade också för Ductus vision om att genom digitalisering bidra till att minska vårt koldioxidavtryck. Men framför allt, känslan jag fick för ledningen och medarbetarna, kompetenta med hjärtat på rätt plats.

Hur skulle du beskriva ditt ledarskap och vad som är signifikant för just dig?
Jag strävar efter att vara en tydlig, målinriktad och drivande ledare, präglat av starka värderingar, prestigelöshet och ett stort hjärta. Det är inte alla gånger jag lyckas, men jag jobbar hela tiden med att bli bättre och tar tacksamt emot feedback.

Vad är det mest givande respektive mest utmanande i ledarrollen generellt?
Mest givande är att arbeta med människor, vilket samtidigt är det mest utmanande.

Vad ser du som din viktigaste ledarskapsfråga nu och framåt?
Mitt mål är att Ductus ska växa och bli mer lönsamt. För att lyckas med det behöver jag leda verksamheten så att våra kunder blir nöjda och rekommenderar oss till andra. En förutsättning för det är att våra medarbetare trivs på jobbet, så ledarskapet fokuserar mycket på det också.

Vilka förutsättningar är viktiga för dig för att kunna få verka i ditt ledarskap?
Det är viktigt att mitt närmaste team har driv, är ansvarstagande och prestigelöst samt att det finns en transparens och ärlighet i gruppen.

Är det något i ditt ledarskap du är extra stolt över?
Min vilja att ständigt utvecklas och min öppenhet för feedback.

Vilka är dina viktigaste verktyg som ledare?

  • Sätta tydlig riktning och mål, samt följa upp dessa.
  • Att förenkla komplexa frågor för att snabbt kunna prioritera vad som är viktigast.
  • Min starka vilja att bidra till mina medarbetares utveckling.
  • Att medvetet välja olika ledarskapsstilar beroende på situationen.
  • Skapa struktur och samtidigt ge utrymme för kreativitet.


Vad behöver dina medarbetare känna till om dig som ledare för att kunna stötta på bästa sätt?

Jag är tydlig och rak och har höga förväntningar, men som tur är har jag sunda värderingar och ett stort hjärta (det har i varje fall några av mina medarbetare sagt).

Vilken har varit din hittills största utmaning som ledare och vad har du lärt dig av den?
Att säga upp en medarbetare är nog det svåraste jag vet. Jag har lärt mig att se det som en styrka i stället för en svaghet. Den dagen jag inte längre tycker det är svårt eller jobbigt så är jag nog inte heller en bra ledare längre.

Vilka 3 råd skulle du ge dig själv när du startade din ledarbana, som du med din erfarenhet idag, hade haft nytta av i starten?

  • Reflektera över vad som driver dig i ditt ledarskap.
  • Var beredd att utmana och utveckla dina svagheter.
  • Känn efter om du verkligen trivs med att arbeta med människor, även i svåra situationer.


Vilka är dina viktigaste värderingar och hur visar de sig i vardagen?

  • Familjen går först – Jag uppmuntrar mina ledare att alltid prioritera samtal från sina barn, partners eller föräldrar, även under möten.
  • Viljan att vinna – Jag förväntar mig att alla jag jobbar med tar fullt ansvar för sina uppgifter och ständigt strävar efter framgång.
  • Ständig utveckling – Jag är nyfiken och har höga förväntningar på både mig själv och mitt team.
  • Människors lika värde – Detta visar sig på olika sätt, från att främja jämlikhet och mångfald på arbetsplatsen till att vara öppen för samtal med alla och nyfiken på olika perspektiv.

Hur investerar du i din egen utveckling som ledare?
Jag har alltid strävat efter att ha en grymt duktig chef som jag kan lära av, anlita en egen extern ledarcoach och uppmuntra andra att ge mig feedback.

Har du någon person som betytt något särskilt för ditt lärande som ledare och vilka lärdomar gav det dig?
Nishant Batra – CTO på Veoneer, han var ett föredöme på att prioritera, delegera och att fatta tydliga beslut.

Pähr Lövgren – Styrelseordförande på Optronic, han gav mig chansen och trodde på mig. En riktig förebild när det gäller att se potential i människor och en riktig företagsbyggare med grymt hög ambition.

Om du fick välja en helt ny bana, vad skulle det i så fall vara?
Jag skulle vilja fortsätta arbeta med människor och skapande, så kanske inom vården eller som arkitekt.

Vad önskar du lämna efter dig för särskilt avtryck som ledare?
Att mina medarbetare minns mig som en chef som utvecklade, såg och respekterade dem och att min coachning gav fler segrar än vad de fått genom någon annan ledare de haft. Sen hoppas jag göra avtryck som en ödmjuk chef som alltid ville utvecklas, både på ett personligt och professionellt plan.

"Tankar om Ledarskap" av Marika Skärvik

"Vad gör chefen i sandlådan?"

Som ledare förväntas man att hålla huvudet kallt, leda sig själv och alltid ta det mogna perspektivet oavsett situation. Något som inte alltid är lätt. Men finns det nivåer på ageranden som helt enkelt faller utanför acceptans, rim och reson?

Så frågan är: Hör verkligen ledarskapet hemma i sandlådan?

Precis som i sandlådan möter vi i arbetslivet människor med olika mognadsnivåer. Som ledare är det vår uppgift att hantera detta på ett konstruktivt sätt. Vi måste vara beredda på att inte alla agerar rationellt eller moget. Ibland kommer vi att möta kollegor eller medarbetare som beter sig som barn – de kastar sand, gråter över småsaker och vägrar dela sina leksaker.

Men är det verkligen okej för en ledare att agera så?

Vi befinner oss inte längre i sandlådan. Att som ledare ta ansvar för att själv ta sig ur den är en av de viktigaste förmågorna. Arbetslivet kräver förstås att hantera omogna beteenden tid till annan, men att själv förpassa sig till ett sandlåde-beteende är utom all sans. Ett ledarskap kräver insikt, empati, och förmågan att navigera komplexa situationer.

Vi behöver ledare som också kan reflektera över sitt eget beteende. Är vi ärliga med oss själva? Har vi egna “sandlåde-beteenden” som vi inte är medvetna om? Självreflektion är nyckeln till personlig utveckling och ett framgångsrikt ledarskap.

Självledarskap handlar om att ta ansvar för sitt egna beteende. Det handlar om att våga ifrågasätta sig själv, lära av misstag och sträva efter att bli en bättre ledare varje dag. Att vara en bra chef handlar inte bara om att styra andra – det handlar också om att styra sig själv.

En mogen ledare sätter tydliga gränser och håller fast vid dem och vågar säga ifrån när någon går över gränsen och hemfaller till ett omoget beteende. Det handlar inte bara om att vara rak, utan också om att vara konsekvent. När vi agerar konsekvent visar vi att vi menar allvar och att vi inte tolererar oacceptabla beteenden.

Som ledare möter vi komplexa situationer där det inte finns en enkel lösning. Att vara mogen innebär tex. att kunna hantera denna komplexitet. Vi överväger olika faktorer, lyssnar på olika perspektiv och tar förhoppningsvis välgrundade beslut baserat på detta. Att agera som ett barn, impulsivt och utan eftertanke, är sällan framgångsrikt i en komplex arbetsmiljö och kan till och med vara farligt.

Så nästa gång du står inför en utmaning som ledare, fundera på om du själv hemfaller till ett “sandlådebeteende”? När vi upplever oss angripna på olika sätt kan det vara svårt att agera moget. Vi behöver fråga oss om det verkligen är så att världen snurrar kring vårt ego. Som ledare måste du kunna sätta det åt sidan.

Där finns värdefulla lärdomar om mognad, självreflektion och rakhet – lärdomar som kan göra dig till en bättre ledare i arbetslivet. Låt oss sträva efter att vara mogna ledare – de som ser över hinder, hanterar omogna beteenden och skapar en arbetsplats där alla kan växa och trivas.

Som ledare har vi en unik möjlighet att forma organisationens kultur och beteenden. Vi kan leda bort “sandlådebeteenden” genom att föregå med gott exempel, visa mognad, självreflektion och tydliga gränser i ditt eget ledarskap.

Vi kan tydligt kommunicera vilka värderingar och förväntningar på beteenden vi önskar, eller inte önskar. Vi behöver utbilda och träna oss själva och även våra medarbetare och ge verktyg för att hantera konflikter och komplexitet.

Så gör allt du kan för att undvika att fastna i sandlådan. Jobba på att vara en klok ledare. Den som ser över hinder, hanterar omogna beteenden och skapar en arbetsplats där alla kan växa och trivas.

Ska det vara så svårt? Ja, ibland undrar man.

PotentialPodden™ - avsnitt #55

Magnus Kagevik tillträde som vd och koncernchef för Lantmännen i april 2022, han har dessförinnan haft andra ledande positioner inom Lantmännen.  

Magnus har också haft ett flertal ledande roller inom Assa Abloy och Whirlpool, med placeringar i bland annat Hongkong, Tjeckien, Storbritannien, Italien och Frankrike. 

Magnus drivs av att leda och inspirera människor att tillsammans göra stordåd. 

LYSSNA HÄR>> till ett inspirerande samtal om ledarskap.

Behöver ni genomföra en förändring?

Nästa frukostworkshop
28 maj & 18 september

8 av 10 ledare saknar verktyg hur deras organisation kommer att agera.

Välkommen till en exklusiv frukostworkshop i Stockholm den 28 maj och 18 september, med fokus på kunskap om HUR era aktiviteter kommer att genomföras.

Ät en god frukost och testa vårt verktyg hands-on som ger dig möjlighet att öka genomförandekraften i din organisation och verkligen nå era önskade resultat.

Vi ses för en inspirerande morgon! Anmäl dig HÄR>>

I juni Månadsbrev intervjuar vi Cecilia Kocken, vd på Arla Sverige.

Månadens tankeväckare

Senaste Nytt

NYA AFFÄRER DENNA MÅNAD
Vi har utfört leveranser till kunder inom Professional services, Försäkring och IT.

VÅRA KUNDER BERÄTTAR
Lyssna gärna till våra kunder som berättar om vilken affärsnytta de uppnår genom att använda vårt koncept.  HÄR kan du bland annat se Sodexo berätta om hur de använder ArbetsrelateartDNA™ i sin verksamhet.

ANVÄNDBARA LÄNKAR

Aktuella event hittar du här

Läs våra senaste pressartiklar här

Följ vår VD’s blogg: Tankar om Ledarskap 

TACK FÖR ATT DU PRENUMERERAR PÅ VÅRT MÅNADSBREV!

Om du skulle vilja avregistrera dig från vårt Månadsbrev eller om du av någon anledning inte vill att vi längre ska ha möjlighet att inneha de kontaktuppgifter du gett oss och därmed tar bort email, telefonnummer etc. ur våra system helt, vänligen skicka ett mail till info@performancepotential.se. 

Följ oss gärna på våra sociala medier!