SEPTEMBER 2023

Under vår kostnadsfria workshop, ger vi chefer och ledare möjlighet att prova på vår modell och verktyg hands-on.

Anmäl dig antingen till 17 oktober eller 8 november.

Vi har nyligen genomfört väldigt uppskattade workshops för chefer och ledare. Efter sommaren ger vi dig återigen möjligheten att ta del av en effektiv modell som bevisat bidrar till att öka genomförandekraften i ditt team. .

Det är VAD och HUR vi gör som skapar våra resultat. Inte vilka vi är, vilka drivkrafter vi har eller vår personlighet!

Under workshopen får du möjlighet att prova vår modell och verktyg hands-on och lära dig mer om hur ledarskapet kan bidra till bättre genomförandekraft. Vi går igenom 3 olika delar som bevisat ger resultat – ditt arbetssätt för att lösa problem, dina viktigaste värderingar samt ditt tempo och fokus i genomförandet.

Läs mer och anmäl dig HÄR >>

Dela gärna med andra ledare och chefer som är intresserade av att förbättra samarbetet i sina team samt öka genomförandet och produktiviteten, på ett långsiktigt hållbart sätt.

"Som ledare har du har tagit ett uppdrag för en verksamhet – därför måste den alltid gå före dig själv. Företagets bästa, över tid, är vad vi är satta att göra, även om det ibland innebär att du själv får backa, tänka om eller göra annorlunda."

Ann Carlsson Meyer är VD för Systembolaget med en lång erfarenhet inom bland annat ICA och Apoteket.

Berätta lite kort om din bakgrund och vägen till den roll du har nu
I slutet av min studietid arbetade jag på en ICA-butik. I fikarummet hittade jag en annons om uppdrag som utbildare på ICA-skolan. Jag sökte och fick en form av traineeplats som snabbt ledde till att jag fick arbeta som utbildare inom service, ledarskap och personlig utveckling. Jag utbildade medarbetare och ICA-handlare. Ett fantastiskt första jobb, som sedan ledde vidare till många spännande uppdrag inom ICA koncernen.

Mitt sista jobb på ICA var som chef för ICA:s affärsområden. Efter 15 år på ICA ringde Apoteket och frågade om jag var intresserad av att bli vd där. Apoteksmarknaden omreglerades 2010 och en helt ny apoteksmarknad växte fram. Det var ett attraktivt uppdrag och jag tackade ja.

11 år senare när Systembolaget ringde och frågade om jag var intresserad av att leda Systembolaget in i framtiden, var det minst lika spännande och viktigt. Systembolaget finns till för att minska alkoholens skador i samhället. Vårt uppdrag är att sälja med ensamrätt, ansvar och god service – och att informera om alkoholens skadeverkningar. Att få arbeta med ett så viktigt uppdrag för hela svenska folket är en ynnest.

På vilket sätt skiljer sig detta vd-jobb från dina tidigare roller?
Vi är ett annorlunda företag av en anledning. Vi har stängt oftare än andra, är extremt petiga med ålderskontroller, och har inga extrapriser. Du kan vara säker på att vi aldrig uppmuntrar dig till att köpa mer än du tänkt dig. Snarare tvärtom. Vi har en ångrarvagn nära kassan så att det ska vara lätt att lämna tillbaka. Samtidigt är vi väldigt intresserade av våra kunders behov och gör allt vi kan för att alltid bidra med kunskap och god service kring våra produkter.

Vad fick dig in på ledarskapsspåret från allra första början?
Jag blev övertalad. Jag tvekade eftersom jag var rädd för att min frihet skulle försvinna. Men jag tycker om att arbeta tillsammans med andra och blir ofta väldigt engagerad i mina uppdrag. Dessutom har jag lätt för att fatta beslut. Dessa egenskaper har varit bra för att få med mig människor.

Hur skulle du beskriva ditt ledarskap och vad som är utmärkande för just dig?
Jag är generalist och trivs med att ha kompetenta kollegor runt mig och jag gör vad jag kan för att hitta dem och få de att stanna. Det har ofta blivit väldigt bra.

Vad är dina starka motivatorer som ledare?
Jag drivs av att skapa nytt tillsammans med andra.

Vilken har varit din hittills största utmaning som ledare och vilka lärdomar har du tagit med dig från det?
Jag har haft många utmaningar, som att tvingas montera ned en verksamhet som jag själv byggt upp, säga upp personer jag själv rekryterat – för att verksamheten behövde förändras. Eller tuffa mediadrev som har krävt att vi rannsakat oss själva, bett om ursäkt och gjort om. Ibland har jag haft utmaningar för att komma fram när chefer inte sett samma behov som jag själv gjort, eller fackliga parter inte delat samma problembild.

Min främsta lärdom är att försöka förstå min motpart väl, lyssna och ställa frågor, i stället för att prata mig blå. Att ha utrymme att ändra mig om jag har fel. När jag till sist har bestämt mig är det viktigt att stå rakryggad och orka ta kritik, aldrig sluta lyssna på andra människor och att orka vara uthållig.

De svåra frågorna eller situationerna kan ibland kräva mer tid än man skulle önska. Då får man tänka på hur lång tid det troligen tagit för en fråga att bli så stor eller komplicerad som den är idag. Håll i och håll ut.

Vad ser du som din viktigaste ledarskapsfråga framåt?
Det är att framtidssäkra Systembolaget.

Vilka är dina starka värderingar och hur avspeglar de sig i ditt ledarskap i vardagen?
Du har tagit ett uppdrag för en verksamhet – därför måste den alltid gå före dig själv. Företagets bästa, över tid, är vad vi är satta att göra, även om det ibland innebär att du själv får backa, tänka om eller göra annorlunda. Rekrytera bra människor, ge dem stora mandat, men förvänta dig också storverk. Försök lära känna dina medarbetare så du vet och förstår vad de behöver, eller åtminstone är säker på att de vågar be dig om vad de behöver.

Varifrån hämtar du energi och inspiration?
Från många ställen. Givetvis från medarbetare, min ledning, vår styrelse. Från familj och vänner. Träning. Ny forskning. Litteratur. Bra mentorer. Jag är nyfiken som person, gillar att se och lära nytt.

Krävs det något särskilt av ditt ledarskap i den situation som verksamheten nu befinner sig i?
Att förstå och lära känna människorna och kulturen. Och bedöma vad som viktigt att vi håller i och ”vattnar” in i framtiden.

Vilka 4 råd skulle du gett dig själv som ny ledare, som du med din erfarenhet idag, skulle haft nytta av i början av din karriär?

  1. Ta reda på människors förmåga att verkställa, snarare än vilka CV de har.
  2. Att framgång vilar på att vi samarbetar som ett team och att även “stjärnorna” ser värdet av sina kollegor.
  3. Säkra att bolagets värderingar lever på riktigt – och var noga med att rekrytera utifrån dessa.
  4. Förändring tar tid – andas, sov ordentligt och var uthållig!

Vad gör du för att utveckla dig själv som ledare
Jag reflekterar. Ensam under långa hundpromenader och tillsammans med andra. Jag möter gärna nya människor och utsätter mig för nya utmaningar samt läser mycket.

Finns det någon person som betytt mycket för ditt lärande som ledare och vad har du särskilt tagit lärdom av?
Jag har haft några riktigt bra chefer/ordföranden och mentorer. De har varit raka, omtänksamma och engagerade. De har lärt mig att våga tänka annorlunda, ställa krav och ibland visa mer känslor än jag först tänkt. Och att det nästan alltid går att riva upp ett beslut.

Om du fick välja en helt ny bana, vad skulle det i så fall vara?
Journalist tror jag.

Vad önskar du lämna för avtryck som ledare och med ditt ledarskap?
Jag hoppas att vi fortsätter att förändras i takt med tiden, att vi når ännu längre för att minska alkoholens skador i samhället och att vårt arbete med mångfald och inkludering fortsätter att växa och synas.

"Tankar om ledarskap" av Marika Skärvik

"Har chefen blivit obsolet?"

En chef har flera viktiga roller att fylla i en organisation. En av dem är att leda, det vill säga att sätta visioner, mål och strategier för verksamheten och se till att alla drar åt samma håll. En annan är att stödja, utveckla och inspirera medarbetarna att växa och lära sig nya saker. En tredje är att ta beslut, lösa problem, hantera risker och följa upp resultat.

Dessa roller kan inte ersättas helt av teknik eller självorganisering. De kräver mänsklig interaktion, kommunikation och relationer. De kräver också kompetens, erfarenhet och omdöme. Därför behöver vi fortfarande chefer i någon form, även om de kanske inte sitter på ett kontor eller har en stor makt över andra.

Men livet för chefer idag är inte lätt. De måste anpassa sig till nya förutsättningar och utmaningar i realtid. Pandemin tvingade kanske fram ett paradigmskifte som har rubbat en del av själva chefsidentiteten.

Det blir en utmaning att uppfattas som lyhörd, flexibel och inkluderande. De kan också vara mer utmanade att dela med sig av sin praktiska kunskap och bli mer som facilitatorer än som auktoriteter.

De som inte gillar att bli bestämda över, hävdar kanske att de klarar sig utan chefen, men det är mänskligt att få någon form av återkoppling på det man gör. Det kan givetvis göras via andra roller, men i någon mån så är det också ett ledarskap eller chefskap.

Många personer har behov av att bli ledda, en del för att förstå sitt uppdrag, andra för att få känna sig duktiga.

Även ledare och chefer behöver detta och ansvaret att förvalta den kompetens som finns gör att chefen ändå behövs i någon form.

Kanske är det en självuppfyllande profetia från chefer själva att de behövs, men att påstå att genomförandekraften hos varje individ alla dagar i veckan är på topp, är att lura sig själv.

Chef eller inte. Om inte annat behöver du chefa över dig själv för att kunna göra goda val i livet.

PotentialPodden™ - avsnitt #47

Linus Wallin, vd på Atea Sverige, är den värderingsstyrda vd:n som brinner för det kundnära och engagerade ledarskapet.  

Han har varit i branschen i över 20 år och började som säljare 2001. Tidigt blev han teamleader och därefter säljchef som ledde till större uppdrag. Linus har arbetat inom Atea sedan 2010, och har innehaft flera chefsroller inom bolaget. 2018 blev han chef för Region Stockholm, Atea Sveriges största affärsregion och sedan 2021 är han vd för Atea Sverige.

LYSSNA HÄR>> till ett öppet och varmt samtal om ledarskap.

PRESENTTIPS!
Köp vår vd:s senaste bok "Lurad?"

Vill du ge bort en uppskattad och inspirerande present till någon du tycker om?

Vi tipsar om vår s vd:s senaste bok: “Lurad? – Släpp myten om att det är din personlighet som skapar framgång”.

En perfekt bok att använda i vardagen för bättre insikter om vad och hur du gör och förstå dig själv och din omgivning bättre.

Lägg din beställning genom att mejla till info@performancepotential.se eller köp den i bokhandeln>>

I oktober Månadsbrev intervjuar vi Azra Osmancevic, till alldeles nyligen Vice President Operations Nordics på Viaplay Group

Månadens tankeväckare

Senaste Nytt

NYA AFFÄRER DENNA MÅNAD
Vi har utfört leveranser till kunder inom försäkring, IT och professional services.

VÅRA KUNDER BERÄTTAR
Lyssna gärna till våra kunder som berättar om vilken affärsnytta de uppnår genom att använda vårt koncept.  HÄR kan du bland annat se Länsförsäkringar Uppsala berätta om hur de använder ArbetsrelateartDNA™ i sin verksamhet.

ANVÄNDBARA LÄNKAR

Aktuella event hittar du här

Läs våra senaste pressartiklar här

Följ vår VD’s blogg: Tankar om Ledarskap 

TACK FÖR ATT DU PRENUMERERAR PÅ VÅRT MÅNADSBREV!

Om du skulle vilja avregistrera dig från vårt Månadsbrev eller om du av någon anledning inte vill att vi längre ska ha möjlighet att inneha de kontaktuppgifter du gett oss och därmed tar bort email, telefonnummer etc. ur våra system helt, vänligen skicka ett mail till info@performancepotential.se. 

Följ oss gärna på våra sociala medier!