SEPTEMBER 2024

I början av september startade vi CEO Connect - forumet för de ledare som ser ledarskapet som kraften att förändra och förbättra!

Ambitionen är att skapa ett annorlunda forum och och en plats för diskussioner, där ledarskap får andas och utvecklas på ett naturligt sätt.

Vi samlade inflytelserika ledare för att skapa en mer personlig och inspirerande miljö där vi kan utforska nya ledarskapsformer på ett avspänt sätt och det blev väldigt lyckat.

Vi bjöd in en panel med Peter Mellin, VD på Sodexo, Fredrik Bergström, VD på Euro Accident och Karin Eriksson, VD på OKQ8.

Genom PotentialPodden™, och intervjuer i våra månadsbrev, har vi delat idéer och skapat en gemenskap av ledare som strävar efter något mer än det konventionella. Vi har lyssnat till och inspirerats av framstående företagsledare som omdefinierar ledarskap med fokus på medvetenhet, långsiktighet och hållbarhet.

Tack alla som var med och bidrog till en uppskattad och energigivande kväll!

Är du VD på ett medelstort till stort företag och vill delta på vårt nästa CEO Connect den 13 mars 2025, vänligen skicka oss ett mejl på info@performancepotential.se

"Jag ser utmaningar som ett lärande, oftast i positiv bemärkelse, men att möta personer som inte hanterar andra på ett omtänksamt sätt är svårt."

Lena Lundqvist är VD för Sveriges Radios Förvaltnings AB med en lång erfarenhet av ledande positioner inom fastighetsområdet inom flera kommuner och offentliga verksamheter.

Berätta lite kort om din bakgrund och vägen till den roll du har nu.
Jag har sedan barnsben varit intresserad av teknik och arkitektur så valet att utbilda mig inom de områdena var självklart. Jag blev erbjuden ett chefsjobb redan som 28-åring och har sedan dess aldrig lämnat rollen som ledare. Min erfarenhet av ledande positioner i såväl privat, kommunal, statlig och landstingsvärld tycker jag har gett mig en fin bredd av samhällets utmaningar. Det är i offentlig sektor jag vill verka och känner att jag, i förlängningen, kan göra skillnad och nytta för den enskilda individen.

Hur kom du in på ledarskapsspåret från början?
I ett tidigt medarbetarsamtal med min dåvarande chef hade jag förberett mig för att berätta att jag var väldigt nyfiken på ledarskapsfrågor och att jag ville ta ett kliv upp i organisationen. Jag fick förtroendet att göra just det. Att samtidigt ha en person som tror på en, ger en möjligheter och finns bakom kulisserna som mentor och rådgivare var fantastiskt. Jag lärde mig otroligt mycket som jag haft nytta av i olika situationer.

Vad är utmärkande för just ditt ledarskap och hur tror du att andra skulle beskriva dig som ledare?
Entusiasmerande, glad och positiv, empatisk, utvecklar, samverkar och alltid levererar är ett par av de ord som andra beskriver mig med. Det är viktigt att jag kan vara närvarande och tillgänglig och att jag är snabb på att svara på frågor som kan föra framåt. Jag ställer höga krav på mig själv och, i förlängningen, också på mina medarbetare och är inte rädd för att hugga i där det behövs. Ingenting är omöjligt!

Vad är det mest givande för dig i att leda andra?
Att vara närvarande och att lyssna aktivt ger mig mycket insikter och kunskap som jag behöver innan jag fattar beslut. För mig är det viktigt att ha medarbetare som är duktigare än vad jag är inom sitt sakområde och avgörande är att ha en ledningsgrupp där vi kan dryfta det mesta, resonera om olika perspektiv, tycka olika men tillsammans komma fram till bra lösningar och strategier. Att se andra våga lyfta, utvecklas, och nå sina mål ger mig energi!

Hur fyller du på egen energi och ger dig utrymme för inspiration?
Läsa, cykla och plocka svamp är mina viktigaste aktiviteter som energigivare. Inspiration får jag när jag kan vara kreativ, när jag tecknar, textar och framför allt i vilda diskussioner om högt och lågt med min familj och vänner.

Inom vilka områden kommer ditt ledarskap bäst till sin rätt?
Jag är bäst i lägen där det är lite oreda. Att skapa strukturer och strategier för hur verksamheten ska utvecklas mot uppsatta mål är en sporre. Jag är en ”doer”, ordning och reda är viktigt för att kunna se att vi hela tiden tar kliv framåt.

Vad önskar du åstadkomma med ditt ledarskap i ett längre perspektiv?
Jag vill vara den person som lyfter och tror på andra, ger möjligheter men som samtidigt finns bakom kulisserna som mentor och rådgivare.

Vad ska andra tänka på för att få ut det bästa av dig som ledare?
Ge mig mandat, utrymme och förtroende att driva verksamheten på bästa sätt. Styrelsens tillit är avgörande. Säg till om något är tokigt, det jag inte känner till kan jag inte göra något åt.

Vilken har varit din hittills största utmaning som ledare och vad har du lärt dig av den?
Jag ser utmaningar som ett lärande, oftast i positiv bemärkelse, men att möta personer som inte hanterar andra på ett omtänksamt sätt är svårt. Framför allt i situationer där någon blivit orättvist eller felaktigt behandlad – det vill jag inte bidra till.

Vilka 3 råd skulle du givit dig själv när du startade din ledarbana, som du i backspegeln skulle haft nytta av idag?
Lyssna, reflektera och gör tillsammans! Ju mer av varje sak desto bättre och roligare blir det.

Har du någon person som betytt mycket för ditt lärande som ledare och vad tar du med dig som de viktigaste lärdomarna därifrån?
Det finns många som betytt mycket, kloka, varma personer som trott på mig, som låtit mig utvecklas, misslyckas och som visat vägen i svåra situationer – ingen nämnd och ingen glömd.

Vilka är dina starkaste värderingar och hur visar de sig i vardagen?
Att behandla andra så som jag själv vill bli behandlad har sedan tidig ålder varit det jag lutar mig mot i de allra flesta sammanhang. I vardagen, både på jobbet och privat, är mitt agerande och mina handlingar djupt grundade i den övertygelsen, jag vill alltid det bästa men tvingas ibland, som alla ledare, att ta beslut som är bäst för helheten men kanske inte för alla enskilda individer.

Vad är viktigt för dig för att kunna vara den ledare du önskar att vara?
Frihet under ansvar. En av mina styrkor är att jag är snabb på att se hur verksamheten ska bli mer strategisk och till mer nytta för brukarna eller ägarna. Jag tror också att jag, i de positioner jag varit, valts för att jag är just bra på det, att se långt fram, sätta tydliga mål och sedan göra vad som måste göras för att kunna leverera ett bra resultat.

Vilka delar i ditt ledarskap vill och behöver du utveckla framåt?
Engagemang kräver. Tid för reflektion och framåttänk, prat vid kaffeautomaten eller över en lunch kan man aldrig få för mycket av.

Om du fick välja en helt ny inriktning, vad skulle det i så fall vara?
Som jag känner idag finns det inte direkt någon annan inriktning som skulle locka mig. Jag är här och nu, gör mitt bästa och kör på – men är otroligt nyfiken och har aldrig duckat för en ny utmaning, så testa mig!

På vilket sätt vill du att ditt ledarskap ska ha gjort skillnad för andra utifrån ett mer långsiktigt perspektiv?
Att det jag gör och har gjort, har gjort skillnad i samhället i stort. Hårda värden som att se till att resurser inte läggs på fel saker utan faktiskt går till dem som behöver, förskolor, utbildning, sjukvård – listan kan göras lång. Mjuka värden genom att behandla andra som man själv vill bli behandlad – det kommer man långt på.

"Tankar om Ledarskap" av Marika Skärvik

"Ska chefen kunna allt?"

Det finns ofta en outtalad förväntan att chefen ska kunna svara på allt och ha lösningar på alla problem. Denna förväntan kan skapa en press på chefer att alltid ha svaren, vilket förstås kan leda till orealistiska förväntningar och missnöje. Men är det verkligen rimligt att förvänta sig att chefen ska veta allt?

Omgivningen, inklusive medarbetare och ibland även chefen själv, kan ha en bild av att chefen ska vara allvetande. Detta skapar ju orealistiska förväntningar som chefen inte kan leva upp till, vilket i sin tur kan skapa missnöje och frustration i en organisation. När chefen inte kan svara på en fråga eller lösa ett problem omedelbart, kan det uppfattas som en svaghet eller inkompetens, trots att det är helt rimligt att inte veta allt.

Som ledare och chef är det viktigt att ändå vara trygg i att inte veta eller kunna allt. Att kunna erkänna sina begränsningar, om inte annat för sig själv. Det går att hitta en balans mellan att vara öppen för att lära sig nytt och att inte kunna lära sig allt, något som faktiskt är ett krav på ledare idag. Det är tecken på styrka och självinsikt att söka hjälp där man själv inte har svaren.

En chef som vågar visa att hen inte har alla svaren, men som är villig att arbeta tillsammans med sitt team för att hitta lösningar, bygger förtroende och respekt. Om man är osäker, spär det bara på idén om att chefen är inkompetent och villrådig. Som ledare är det klokt att förekomma genom att i förväg tala om varför man inte har svaren, men att det finns andra runtomkring som har dem och som också behöver få komma fram. Det är oftast det egna egot hos ledaren som hindrar hen att vara ödmjuk i frågan.

Vi gör det kanske inte lätt för oss då vi ofta befordrar de bästa experterna till chefspositioner. Experter har djup kunskap inom sina områden, men det innebär inte nödvändigtvis att de är bra ledare. När en expert blir chef, kan det finnas en förväntan både från omgivningen och från chefen själv att hen ska fortsätta vara den som har alla svaren. Detta kan göra det svårt för en expert att ta en chefsroll och då släppa taget och kunna delegera ansvar till andra.

Ofta identifierar vi oss med vår expertkunskap. Att vara expert på att leda andra, är en förmåga som kanske inte ses som en expertkunskap, även om det borde vara så.

När chefer försöker leva upp till orealistiska förväntningar om att veta allt, kan det leda till stress och utbrändhet. Det kan också skapa en kultur där medarbetarna inte vågar ta egna initiativ eller ansvar, eftersom de förväntar sig att chefen ska ha alla svaren. Detta kan hämma kreativitet och innovation inom organisationen.

Att vara en bra chef och ledare handlar inte om att veta eller kunna allt, utan om att vara expert på ledarskap.

Vem ska annars vara det?

Möt Miki Jovevski, vår Teknik- och Affärsutvecklare inom IT

Berätta lite om din bakgrund och din roll på PerformancePotential.
Jag har arbetat som konsult inom IT-outsourcing på den svenska marknaden i många år, främst med fokus på mjukvaruutveckling med hjälp av Microsoft Technologi. Under årens lopp har jag skaffat mig mycket erfarenhet genom att arbeta med olika projekt i olika företag och branscher globalt. Detta har gjort det möjligt för mig att vara involverad i alla faser av ett projekt, från början till slut.

Min professionella resa tog en spännande vändning när jag mötte Marika Skärvik och fick börja jobba med PerformancePotentials plattform för några år sedan. Den här möjligheten har varit avgörande för att ytterligare forma min roll och expertis. En av de största utmaningarna jag stod inför var att bygga vidare på plattformen med hjälp av den senaste Microsoft .NET-tekniken. Genom hängivet arbete och samarbete har vi lyckats fortsätta modernisera plattformen på ett effektivt sätt, med hjälp av Microsoft .NET och genom att använda Azure Cloud-plattformen.

För närvarande är jag ansvarig för att underhålla mjukvaruplattformen PerformancePotential och webbplatsen, men också att utveckla det kommersiella för att uppfylla våra kunders behov. Som ett team som är engagerat i att ligga steget före trenderna inom IT-branschen bestämde vi oss för att integrera artificiell intelligens i plattformen. Det är den senaste och viktigaste utmaningen, och jag ser fram emot att berätta mer om den i de kommande avsnitten av det här nyhetsbrevet.

Du har arbetat med att implementera AI i PerformancePotentials plattform, berätta vad projektet handlar om;

  • Vad har du gjort?
    Vi har utforskat AI för att upptäcka hur det kan förbättra PerformancePotential och bättre stödja våra användare. Det var intressant att utforska det breda området AI, som kontinuerligt uppdateras med ny information. Eftersom vår app redan finns i Azure Cloud bestämde vi oss för att integrera OpenAI GPT-modellen via Azure. Detta projekt tog ungefär sex månader och innebar pågående forskning, testning och experiment med olika tillvägagångssätt för att hitta den bästa passformen. Med frekventa uppdateringar av OpenAI-modellversionerna ägnade vi mycket tid åt att jämföra och testa dem för att välja rätt för oss. Processen var ganska kostsam, så vi fick arbeta för att hitta den mest effektiva och kostnadseffektiva lösningen. Till slut lyckades vi, men det var definitivt en utmaning.
  • Vilka är de nya funktionerna för användarna?
    Med implementeringen av AI kommer användare att få mer och utökade personliga beskrivningar av sina resultat som visas i samband med den grafiska representationen. Dessutom har vi utvecklat en virtuell assistent för att meddela användarna om de nya AI-genererade resultaten.
  • Varför gjorde vi den här implementeringen – vad är syftet?
    Det primära målet var att ge individer mer personliga och exakta resultat, samtidigt som appens interaktivitet förbättrades. Denna integration syftar till att förbättra användarupplevelsen, automatisera uppgifter och hålla vår plattform konkurrenskraftig genom att hålla oss uppdaterade med de senaste framstegen inom AI.
  • Fördelar för användarna?
    Våra användare får nu mer personliga resultatbeskrivningar i realtid. Efter avslutad övning analyserar vår AI-assistent snabbt datan och genererar korrekta, anpassade beskrivningar på både svenska och engelska, allt inom några sekunder.

Vad händer härnäst? Finns det några nya planer för hur vi kan använda AI för att förbättra servicen till våra kunder?
Ja, vi har kommande planer på att förbättra vårt system genom att integrera AI för att förbättra våra tjänster och öka interaktiviteten för våra kunder. Men eftersom AI-tekniken utvecklas snabbt tar vi en försiktig, steg-för-steg-strategi för att utforska alla olika möjligheter.

När kommer den här nya funktionen att vara tillgänglig?
Vi planerar att lansera den nya versionen med AI i slutet av september/början av oktober. Vi håller för närvarande på att slutföra de sista teststegen och förberedelserna. Hittills har PerformancePotential-teamet testat de nya funktionerna och det har gett utmärkt feedback.

Något annat du vill berätta om den här lösningen?
Som IT-expert och konsult vill jag ge några tips till alla som funderar på att starta ett AI-projekt. Först och främst behöver du ett tydligt mål för vad du vill uppnå. Endast en erfaren IT-specialist kan avgöra om dina mål är uppnåeliga med AI. Utan tydliga mål riskerar du att gå i fel riktning, vilket kan leda till dålig AI-implementering och kan potentiellt skada din verksamhet.

Det är också viktigt att förstå att AI inte är ofelbar – den kan ge felaktiga resultat. Därför är det viktigt att veta hur man hanterar AI-systemet, tränar det på rätt sätt och synkroniserar det med dina data. Det är viktigt att uppgifterna är strukturerade och rena, och det ser vi till i vårt system. Vi har investerat tid och ansträngning i att lära oss hur man tränar AI och integrerar den med våra rena data.

Vi har framgångsrikt gjort GPT-modellen 100% korrekt i sina resultat för både svenska och engelska, vilket krävde mycket engagemang och hårt arbete. Få företag har vidtagit sådana åtgärder för att integrera AI med deras livedata, och vi är stolta över att ha lyckats hantera detta relativt komplicerade projekt och komma till en konkret och användningsbar lösning. Vi fortsätter att forska och utforska AI:s potential för vår plattform.

PotentialPodden™ - avsnitt #58

David Lagneholm har haft rollen som förvaltningschef för trafikförvaltningen och VD för SL/Waxholmsbolaget sedan september 2020 och har jobbat med persontransporter sedan 2007.

Innan David kom in i transportsektorn arbetade han inom tillverkningsindustrin på några olika företag, främst med produktionsledning och inköp. När det kommer till ledarskap ser David samspelet mellan hjärna och hjärta med visst inslag av mage som kritiska framgångsfaktorer.

LYSSNA HÄR>> till ett inspirerande samtal om ledarskap

Det är inte vår personlighet som är viktig. Det är vad vi gör!

Vi har som så många andra följt debatten kring personlighetstester.

Härligt att debatten är igång och att vi vågar ifrågsätta tidigare sätt att basera våra beslut på.

Sedan många år tillbaka har vår VD Marika Skärvik envist hävdat att vi istället borde titta på HUR människor kommer att agera i sina roller! 

Hon skrev boken: Lurad? – släpp myten om att det är din personlighet som skapar framgång för att inspirera och ifrågasätta vårt sätt att se på förmågor och kompetenser och till och med startade PerformancePotential AB av just den anledningen.

Vill du veta mer om hur verktyget som inte bryr sig om personligheter funkar? Kontakta oss på info@performancepotential.se så berättar vi mer.

Välkommen till en av våra uppskattade workshops

Under vår workshop ger vi dig, som chef och ledare möjlighet att ta del av en effektiv modell och konkreta verktyg som bevisat bidrar till att öka genomförandekraften i ditt team.

Under vår workshop får du möjlighet att prova vår modell hands-on, testa vårt verktyg för egen del och lära dig mer om hur preferenser kan bidra till bättre genomförandekraft i din organisation. Vi går igenom tre olika delar som bevisat ger resultat: – vårt arbetssätt för att lösa problem, våra viktigaste värderingar samt vårt tempo och fokus i genomförandet.

Du får också konkreta tips om hur du kan förbättra samarbetet i ditt team samt öka genomförandet och produktiviteten, på ett långsiktigt hållbart sätt.

Gör som över 400 av våra kunder och lär dig maxa leveranskraften i ditt team.

Workshopen är kostnadsfri och vi bjuder på frukost. 

Är du intresserad av att delta, skicka ett mejl till info@performancepotential.se för mer information om datum och anmälan.

I oktober Månadsbrev intervjuar vi Andreas Moritz, vd på SkandiaMäklarna.

Månadens tankeväckare

Senaste Nytt

NYA AFFÄRER DENNA MÅNAD
Vi har utfört leveranser till kunder inom, Retail, Faciliy Management och Finansiell analys.

 

VÅRA KUNDER BERÄTTAR
Lyssna gärna till våra kunder som berättar om vilken affärsnytta de uppnår genom att använda vårt koncept.  HÄR kan du bland annat se Flying Tiger Copenhagen berätta om hur de använder ArbetsrelateartDNA™ i sin verksamhet.

ANVÄNDBARA LÄNKAR

Aktuella event hittar du här

Läs våra senaste pressartiklar här

Följ vår VD’s blogg: Tankar om Ledarskap 

TACK FÖR ATT DU PRENUMERERAR PÅ VÅRT MÅNADSBREV!

Om du skulle vilja avregistrera dig från vårt Månadsbrev eller om du av någon anledning inte vill att vi längre ska ha möjlighet att inneha de kontaktuppgifter du gett oss och därmed tar bort email, telefonnummer etc. ur våra system helt, vänligen skicka ett mail till info@performancepotential.se. 

Följ oss gärna på våra sociala medier!